pomysł na lunch

Kebab po polsku

Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać … Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla? kebab po polsku tortilla kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa) pomidor cebula […]

Sałatka z batatem

Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość […]

Łosoś w sosie teriyaki domowej roboty

Domowy sos teriyaki to genialny pomysł na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki i tym samym stworzenie czegoś iście królewskiego. Serio! Sos, który świetnie smakuje nie tylko z łososiem, ale też z samymi warzywami na bazie których powstał. Jeśli dodać do tego ryż… mniam! Pomysł na przepis podsunął nam Julian Karewicz podczas warsztatów kulinarnych promujących platformę […]

Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości, […]

Makaron bavette alla puttanesca

Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek. Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania, […]

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i […]

Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad

Klasyczne pesto, znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, robi się z liści świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. U mnie wersja ciut tańsza, ale równie smaczna. Drogie orzeszki piniowe zastąpiłam znacznie tańszymi ziarnami słonecznika, parmezan – tańszym grana padano, zamiast bazylii dodałam ostrzejszą w smaku rukolę. Całość wzbogaciłam czymś, czego większość nie daje – sokiem z […]

Naleśniki z mąki jaglanej z sosem wiśniowym, imbirem i miodem

Naszła mnie dziś ochota na naleśniki. To zawsze dobry i sprawdzony sposób na szybki, całkiem lekki obiad, wszak nie zawsze musi być mięcho i pyry 😉 Tym razem zamiast standardowej wersji z mąką pszenną postanowiłam, że poeksperymentuję z mąką jaglaną, którą ostatnio nabyłam drogą kupna w jednym z marketów. Do tego nieco jogurtu naturalnego i […]

Kurczak Kung Pao według przepisu Ming Tsai

Nigdy nie byłam typem zakupoholiczki. Sklepy z ciuchami, butami czy torebkami odwiedzam zazwyczaj wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Zupełnie inaczej wygląda sprawa książek. Księgarnie i działy z książkami odwiedzam zawsze, niezależnie od tego, czy mam taką potrzebę czy nie (czyli zawsze ;)). Książki to książki, ich nigdy za wiele – historyczne, biegowe, podróżnicze, kulinarne…  Nie […]

Pora na pora – 37 dzień na diecie dr Dąbrowskiej

W końcu mogę to powiedzieć – pierwszy raz od kiedy jestem na diecie dr Dąbrowskiej, po 37 dniach, rozpiera mnie energia! Nie jest ona raczej wynikiem wpływu kuracji, a świadomością tego, że jeszcze tylko 5 dni i koniec! Gotować i eksperymentować w kuchni lubiłam od zawsze. Problem pojawił się kiedy podjęłam się wyzwania i przeszłam […]