pomysł na lunch

Łosoś w sosie teriyaki domowej roboty

Domowy sos teriyaki to genialny pomysł na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki i tym samym stworzenie czegoś iście królewskiego. Serio! Sos, który świetnie smakuje nie tylko z łososiem, ale też z samymi warzywami na bazie których powstał. Jeśli dodać do tego ryż… mniam! Pomysł na przepis podsunął nam Julian Karewicz podczas warsztatów kulinarnych promujących platformę […]


Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości, […]


Makaron bavette alla puttanesca

Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek. Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania, […]


Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i […]


Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad

Klasyczne pesto, znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, robi się z liści świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. U mnie wersja ciut tańsza, ale równie smaczna. Drogie orzeszki piniowe zastąpiłam znacznie tańszymi ziarnami słonecznika, parmezan – tańszym grana padano, zamiast bazylii dodałam ostrzejszą w smaku rukolę. Całość wzbogaciłam czymś, czego większość nie daje – sokiem z […]


Naleśniki z mąki jaglanej z sosem wiśniowym, imbirem i miodem

Naszła mnie dziś ochota na naleśniki. To zawsze dobry i sprawdzony sposób na szybki, całkiem lekki obiad, wszak nie zawsze musi być mięcho i pyry 😉 Tym razem zamiast standardowej wersji z mąką pszenną postanowiłam, że poeksperymentuję z mąką jaglaną, którą ostatnio nabyłam drogą kupna w jednym z marketów. Do tego nieco jogurtu naturalnego i […]


Kurczak Kung Pao według przepisu Ming Tsai

Nigdy nie byłam typem zakupoholiczki. Sklepy z ciuchami, butami czy torebkami odwiedzam zazwyczaj wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Zupełnie inaczej wygląda sprawa książek. Księgarnie i działy z książkami odwiedzam zawsze, niezależnie od tego, czy mam taką potrzebę czy nie (czyli zawsze ;)). Książki to książki, ich nigdy za wiele – historyczne, biegowe, podróżnicze, kulinarne…  Nie […]


Pora na pora – 37 dzień na diecie dr Dąbrowskiej

W końcu mogę to powiedzieć – pierwszy raz od kiedy jestem na diecie dr Dąbrowskiej, po 37 dniach, rozpiera mnie energia! Nie jest ona raczej wynikiem wpływu kuracji, a świadomością tego, że jeszcze tylko 5 dni i koniec! Gotować i eksperymentować w kuchni lubiłam od zawsze. Problem pojawił się kiedy podjęłam się wyzwania i przeszłam […]


Kalafior – pomysł na obiad

Pomysł na obiad? Kalafior w wersji azjatyckiej! Bez smażenia, bez gotowania, bez tłuszczu, za to szybko i smacznie. składniki i przepis: kalafior bułka tarta jajko sól do smaku sos: sos sojowy (1 łyżka) miód (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) papryczka chilli (lub chilli w proszku – ilość wedle uznania) mąka ziemniaczana (1 łyżka) woda (4 […]


Sałatka z tuńczykiem i przepis na sos winegret

Sałatka z tuńczykiem, bobem, pomidorami, cebulą, do tego domowy sos winegret to sprawdzony przepis na szybkie, zdrowe fit zarówno śniadanie, lunch jak i kolację. Wykonanie mega proste i mega szybkie, z produktów ogólnodostępnych. sałatka z tuńczykiem: rukola bób (konserwowy lub świeży) pomidory suszone (lub świeże np. koktajlowe) czerwona cebula tuńczyk w sosie własnym (odcedzony. Kupując tuńczyka wybierajmy ten […]