pomysł na lunch

Gulasz jagnięcy

Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich „propozycjach” są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez co dania są po prostu nijakie i bez wyrazu. Tym razem było inaczej… Jagnięcina z Karpat, różnorodne przyprawy pochodzące ze wszystkich stron […]

Zapiekanka z cukinii i pora

Zapiekanki to doskonały, sprawdzony pomysł na szybki, jednogarnkowy, sycący i niedrogi posiłek. Główną zaletą przygotowania zapiekanek jest to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które aktualnie mamy w lodówce, spiżarni czy szafce, szczególnie te, które są napoczęte, a na których (jak zawsze!) chętnych brak. zapiekanka z cukinii i pora cukinia (1 szt) por (1 […]

Wołowina po mongolsku

Kuchnia mongolska w przeciwieństwie do chińskiej jest bardzo prosta i uboga w składniki. Podstawą mongolskiej diety jest mięso zwierząt hodowlanych – przede wszystkim wołowina, konina, koźlina, baranina, mięso z jaka a także przetwory mleczne i warzywa, choć i tu także w mocno ograniczonej postaci – ziemniaki, czosnek i cebula. Ważnym elementem mongolskiej diety jest także […]

Faszerowana papryka

Co dziś na obiad? – faszerowana papryka z dodatkiem ryżu i aromatycznej, lekkiej, słodko-kwaśnej sałatki ze świeżych liści sałaty i szpinaku faszerowana papryka: papryka czerwona (jedno warzywo na jedną osobę) mięso mielone (500 g, u mnie mięso wołowe) czosnek (2 ząbki) czosnek granulowany – ilość wedle uznania słodka papryka w proszku – ilość wedle uznania […]

Kebab po polsku

Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać … Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla? kebab po polsku tortilla kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa) pomidor cebula […]

Sałatka z batatem

Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość […]

Łosoś w sosie teriyaki domowej roboty

Domowy sos teriyaki to genialny pomysł na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki i tym samym stworzenie czegoś iście królewskiego. Serio! Sos, który świetnie smakuje nie tylko z łososiem, ale też z samymi warzywami na bazie których powstał. Jeśli dodać do tego ryż… mniam! Pomysł na przepis podsunął nam Julian Karewicz podczas warsztatów kulinarnych promujących platformę […]

Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości, […]

Makaron bavette alla puttanesca

Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek. Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania, […]

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i […]