Obiad

  • Krewetki po tajsku z rukolą

    Krewetki po tajsku z rukolą

    Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był…

  • Orientalny obiad w 7 minut

    Orientalny obiad w 7 minut

    Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Semiwegetariańskie grillowanie

    Semiwegetariańskie grillowanie

    Niedziela, 37°C. W głowie dziś nic innego jak tylko plaża i chłodna woda. W takie upalne dni, na dodatek w weekend większość Warszawiaków gna nad Zegrze. Jak dla mnie świetne miejscy, tyle że nie na weekend. Już sam dojazd bywa męczący, korki, korki i jeszcze raz korki. Kolejnym wyzwaniem jest znalezienie miejsca parkingowego, a jeszcze…

  • Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?! W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść?…

  • Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…

  • Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja,…

  • Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego…

  • Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Wczorajsza kapryśna pogoda sprawiła, że zamiast cieszyć się smakiem grillowanych na dworze, lekko odymionych szaszłyków, musiałam zadowolić się grillowaniem w piekarniku. No cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 🙂 Tak czy siak, szaszłyki były. Jedne w wersji mięsno-warzywnej, drugie wegetariańskie. Do grillowanych potraw świetnie pasuje słynna niemiecka, lekko…

  • Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    W końcu się doczekałam! Botwinka w sklepach już dostępna! Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką pietruszki, serem kozim, fetą, prażonym słonecznikiem lub dynią. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką,…