kuchnia wegetariańska

Boczniaki- pomysł na wigilijne danie

Są takie potrawy, których na wigilijnym stole zabraknąć nie może – ryba po grecku, śledź w śmietanie, karp wigilijny, pierogi z przeróżnym farszem (polecam moje ulubione pierogi z łososiem), barszcz czerwony, paszteciki, sałatki… Każdy ma swoje „must have” bez których nie wyobraża sobie świąt. Każdego roku staram się jednak przygotować coś nowego, coś innego niż […]


Kimchi – przepis na koreańską przystawkę

Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, będąca podstawą każdego posiłku w Korei i jednocześnie baza wielu zup, dodatek do smażonych warzyw czy ryżu. Nazwa „kimchi” pochodzi od chińskiego słowa „chimchae”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza kiszone warzywa. Szacuje się, że w Korei zjada się jej 1,5 mln kimchi ton w ciągu roku! Kimchi uznawane jest za jedną […]


Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, zazwyczaj od końca kwietnia do połowy czerwca w zależności od pogody, a ta w tym roku niestety nie była dla nas zbyt łaskawa. Początki sezonu to zazwyczaj szparagi importowane, głównie z Hiszpanii, których cena niestety nie zachęca do zakupu i dochodzi do 25 zł za pęczek. Na szczęście na […]


Dżem z marchewki – wersja fit bez cukru

Dżem z marchewki, konfitura marchewkowa lub po prostu mus marchewkowy to od kilku dni absolutny hit w mojej kuchni. Banalnie prosty, niezwykle zdrowy i obłędnie pyszny deser! Świetnie smakuje w wersji schłodzonej, jedzony tak po prostu, łyżeczką prosto z pojemnika. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i ciast, czy jako zdrowy zamiennik tradycyjnych […]


Nugatella – domowy krem orzechowy

Nugatella to domowy, zdrowy i niezwykle prosty krem orzechowy. Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków, bez utwardzaczy, bez całej tej tablicy Mendelejewa dostępnej w wielu produktach tego typu, od których uginają się sklepowe półki. Domowy krem to zaledwie cztery składniki: orzechy, prawdziwe kakao, mleko migdałowe i miód z pszczyńskiej pasieki. Pomysł, choć standardowo nieco przeze mnie […]


Ciasto z fasoli – brownie w wersji fit

Ciasto z fasoli zwane też ciastem czekoladowym lub fasolowym brownie to ostatnio bardzo popularny deser wśród fit fighterów. I nie ma się co dziwić, bo ciasto jest faktycznie świetne w smaku, szybkie w przygotowaniu i proste jak budowa cepa. Na próżno szukać w nim mąki, niezdrowy cukier zastąpiony został energetycznym bananem, który nadał ciastu słodyczy. […]


Przepis na wegański tatar i barszcz czerwony bez zakwasu

Restrykcyjna dieta i powracające uczucie głodu potrzebą wynalazków! Kiedy po ugotowaniu barszczu zostało mi sporo warzyw – głównie buraki, marchew, pietruszka i seler, zaczęłam zastanawiać się cóż mogę z nimi zrobić? Wpadłam na pomysł, że może warzywa zetrę, zapiekę i wyjdzie mi z tego pseudo pasztet. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Ów pasztet, z racji wykorzystania […]


Domowa chałwa – prosty i szybki przepis z zaledwie dwóch składników

Żeby zjeść dobrą chałwę, wcale nie trzeba lecieć do Turcji czy Tunezji. Nie trzeba też iść do sklepu po gotowy produkt 🙂 Smaczną domową chałwę, pozbawioną sztucznych dodatków, ulepszaczy, wszelakich syropów glukozowo fruktozowych i kolejnych dawek cukru można zrobić samemu w domu. Wystarczą zaledwie dwa składniki – sezam i miód, ewentualnie nasze ulubione dodatki – pistacje, ziarna wanilii czy […]


Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka

Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka składniki na zapiekankę: ziemniaki zielona fasolka szparagowa […]


Owoce smażone na maśle podane – pomysł na deser

Absolutnie wyjątkowy, absolutnie nietuzinkowy i nieziemsko smaczny deser – idealny dla wyjątkowej osoby… składniki: 1 łyżka masła (82%) 1 mango 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub z puszki) 1/2 grejpfruta sok z 1 limonki 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego) szczypta proszkowanego imbiru szczypta proszkowanego kardamonu dodatki: lody śmietankowe, świeża bazylia lub mięta do dekoracji […]