kuchnia wegańska

Salmorejo – chłodnik hiszpański

Salmorejo to obok gazpacho, najbardziej popularny chłodnik kuchni andaluzyjskiej. Szybki w wykonaniu, tani, zdrowy i nieziemsko smaczny! W południowej części Hiszpanii, skąd danie pochodzi, salmorejo podaje się w wersji na zimno, w towarzystwie chrupiącej, ciepłej szynki serrano i ugotowanego na twardo jajka, dzięki którym potrawa staje się treściwsza. salmorejo – przepis dojrzałe pomidory – 10 […]

Zielony pudding chia

Nic nie cieszy kobiety tak bardzo jak zakupy – nowa kiecka, nowe buty, torebka, błyszczyk, woda perfumowana czy… nowa książka, niekoniecznie zawsze ambitna. O tak, tego nigdy za wiele! Nowa książka, szczególnie taka, która ułatwi nam życie, przynajmniej przez kilka dni. Kilka dni bez kombinowania i zastanawiania się co by tu dziś na obiad czy […]

Kimchi – przepis na koreańską przystawkę

Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, będąca podstawą każdego posiłku w Korei i jednocześnie baza wielu zup, dodatek do smażonych warzyw czy ryżu. Nazwa „kimchi” pochodzi od chińskiego słowa „chimchae”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza kiszone warzywa. Szacuje się, że w Korei zjada się jej 1,5 mln kimchi ton w ciągu roku! Kimchi uznawane jest za jedną […]

Lato zamknięte w słoiku czyli przepis na suszone pomidory

Od kiedy tylko sięgam pamięcią, moja mama każdego roku przygotowywała przetwory na zimę. Po pierwsze dlatego, że w sklepach rzadko dostępne były takie rarytasy, po drugie dlatego, że jeśli już można je było kupić to były drogie albo nie było w czym wybierać, po trzecie dlatego, że tak robiła i moja babcia i prababcia i […]

Fit ciasto z orzechów w wersji wege

Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli. No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą […]

Vegan Ramen Shop czyli Japonia nad Wisłą

Po prawej stronie Wisły, vis a vis Stadionu Narodowego otworzyło się miejsce, o którym krążą już legendy. Klientów czekających na wolny stolik szczególnie w weekend momentami bywa tu więcej, niż dostępnych w środku miejsc. Karta dań niewielka jak sam lokal – zaledwie trzy rodzaje ramenu – Spicy Miso Ramen, Creamy Shio Ramen i Clear Shoyu […]

Dżem z marchewki – wersja fit bez cukru

Dżem z marchewki, konfitura marchewkowa lub po prostu mus marchewkowy to od kilku dni absolutny hit w mojej kuchni. Banalnie prosty, niezwykle zdrowy i obłędnie pyszny deser! Świetnie smakuje w wersji schłodzonej, jedzony tak po prostu, łyżeczką prosto z pojemnika. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i ciast, czy jako zdrowy zamiennik tradycyjnych […]

Potrawka warzywna – dieta dr Dąbrowskiej

Przepis na potrawkę warzywną, zgodną z zaleceniami diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej zrodził się w mojej głowie w 41 dniu mojej kuracji. Jest to modyfikacja dania z duszonymi porami, które robiłam już wcześniej i które po prostu UWIELBIAM! Tym razem dodałam tu więcej warzyw. Potrawka dzięki użytym przyprawom jest bardzo aromatyczna, nie ma tu żadnej chemii, […]

Pora na pora – 37 dzień na diecie dr Dąbrowskiej

W końcu mogę to powiedzieć – pierwszy raz od kiedy jestem na diecie dr Dąbrowskiej, po 37 dniach, rozpiera mnie energia! Nie jest ona raczej wynikiem wpływu kuracji, a świadomością tego, że jeszcze tylko 5 dni i koniec! Gotować i eksperymentować w kuchni lubiłam od zawsze. Problem pojawił się kiedy podjęłam się wyzwania i przeszłam […]

Przepis na wegański tatar i barszcz czerwony bez zakwasu

Restrykcyjna dieta i powracające uczucie głodu potrzebą wynalazków! Kiedy po ugotowaniu barszczu zostało mi sporo warzyw – głównie buraki, marchew, pietruszka i seler, zaczęłam zastanawiać się cóż mogę z nimi zrobić? Wpadłam na pomysł, że może warzywa zetrę, zapiekę i wyjdzie mi z tego pseudo pasztet. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Ów pasztet, z racji wykorzystania […]