kuchnia meksykanska

  • Quinoa po meksykańsku

    Quinoa po meksykańsku

    Quinoa zwana też komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to święte zboże Inków. Konkwistadorzy z Hiszpanii wprowadzili jednak europejskie gatunki zbóż takie jak pszenicę i jęczmień, przez co komosa nie była już tak popularna. Do łask powróciła ponownie w latach 80, obecnie przeżywa swój renesans. Jej lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma daniami takimi…

  • Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

    Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

    Danie z tych czasochłonnych, ale za to mega pysznych. Tak naprawdę, najwięcej roboty jest z sałatką zwaną farszem, ewentualnie z guacamole czy salsą, jeśli zdecydujecie się robić je sami od podstaw. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić gotowce, ale nie będzie to już to samo. Cała reszta zajmie już tylko chwilkę. Fajita gości w…

  • Sycące i rozgrzewające Chili con carne

    Sycące i rozgrzewające Chili con carne

    Zdecydowanie jestem typem mięsożercy! Chilli con carne to danie, które uwielbiam. Jest bardzo łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Idealne na obecne mrozy. Jest ono też idealnym daniem bazowym do burrito i quesadilla 🙂 potrzebne składniki (porcja dla 3 osób na 2 dni): chili con carne mielona karkówka lub wołowina (800 g, polecam…