kuchnia bezglutenowa

Potrawka warzywna – dieta dr Dąbrowskiej

Przepis na potrawkę warzywną, zgodną z zaleceniami diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej zrodził się w mojej głowie w 41 dniu mojej kuracji. Jest to modyfikacja dania z duszonymi porami, które robiłam już wcześniej i które po prostu UWIELBIAM! Tym razem dodałam tu więcej warzyw. Potrawka dzięki użytym przyprawom jest bardzo aromatyczna, nie ma tu żadnej chemii, […]

Kremowa zupa z dyni i pieczonych batatów

Pierwszą dynię w tym roku kupiłam dobry miesiąc temu. W międzyczasie zmajstrowałam już ze dwa kremy ze sprawdzonego przepisu, puree do obiadu, muffinki o które dopominały się dzieciaki, a wczoraj z racji pojawienia się gości, sernik dyniowy, o którym będzie oddzielny post, oraz kolejną zupę, choć tym razem w nowej, ulepszonej wersji z pieczonymi batatami i tymiankiem. Niewielka modyfikacja zupy […]

Chickpeas snack czyli prosta fit przekąska

Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim kojarzona jest przede wszystkim z hummusem, niezwykle popularną i smaczną pastą, której jest głównym składnikiem. Ta niepozornie wyglądająca roślina strączkowa bogata jest w witaminy A, E, B1, B2 i PP i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, wzmacnia odporność organizmu, […]

Koktajl energetyczny zamiast kawy

Piątek. Obudziłam się dziś z bólem głowy i uczuciem, jakbym balowała calusieńką noc. Ewidentnie wysokie ciśnienie próbuje pokazać kto dziś rządzi. Od rana każdy ratuje się kawą. Biurowe ekspresy nie nadążają, a w Costa i Starbucks kolejki są dwa razy dłuższe niż zazwyczaj. Ja zamiast kawy na szybko zrobiłam koktajl energetyczny. Banan, mleko kokosowe i kardamon powinny […]

Sałatka z quinoa, rukoli i batatów

Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne! Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto […]

Bezglutenowe muffinki z dynią

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Wczoraj na kuchennym stole pojawiła się pierwsza w tym roku pomarańczowa, piękna dynia. 2 kg. Mój pomysł na wykorzystanie dyni? Kremowa zupa i muffinki. Muffinki to znane wszystkim małe, choć wysokie babeczki. Doskonałe do weekendowej kawki. Tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej. Cukier, który zazwyczaj dodaje się […]

Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500 […]