Kolacja

  • Owocowa pizza – idealna na upały

    Owocowa pizza – idealna na upały

    Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne…

  • Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…

  • Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są…

  • Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…

  • Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Kilka dobrych lat temu, moje wyobrażenie na temat sałatek było mniej więcej takie – warzywa, najlepiej te mrożone, bo nie trzeba ich obierać, z przypraw jedynie sól i pieprz no i obowiązkowo majonez. Dużo majonezu. Po latach takiego – dziś mogę śmiało powiedzieć – śmieciowego jedzenia, ładnie się zaokrągliłam a poziom cholesterolu poleciał sporo ponad…

  • Wiosenna sałatka z kuskusem, bobem i rzodkiewką – idealna do grillowanych potraw

    Wiosenna sałatka z kuskusem, bobem i rzodkiewką – idealna do grillowanych potraw

    W zeszłym roku, metodą eksperymentalną zrobiłam sałatkę, która stała się w moim domu totalnym hitem. Postawiona na stole, znikała w oka mgnieniu, rozpieszczając podniebienia i domowników i gości. Prosta, szybka i zdrowa sałatka z kaszą jaglaną i bobem (przepis) okazała się być rewelacyjnym dodatkiem do potraw z grilla, ale także pysznym posiłkiem zarówno na śniadanie…

  • Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Nieco soczewicy, do tego lekko słodkawy batat, aromatyczne przyprawy i wyszedł z tego pasztet, którym na śniadanie zajadała się dziś cała moja rodzina. I kto by pomyślał? – pasztet bez grama mięsa, który smakuje mięsożercom! Do tego ulubione dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, paseczki czerwonej papryki, ogórki świeże lub kiszone, kapary i wyszły z tego kanapki…

  • Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze. Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu…

  • Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab. شكشوكة) w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca „wielki bałagan, jest bardzo prostą, ale niezwykle smaczną i tanią potrawą kuchni arabskiej, głównie tunezyjskiej, marokańskiej i egipskiej. Gdybym miała krótko opisać to danie, powiedziałabym, że to jajka sadzone…

  • Tatar z suszonych pomidorów i ogórków kiszonych

    Tatar z suszonych pomidorów i ogórków kiszonych

    Otwierasz rano oczy i zza żaluzji widzisz wdzierające się do pokoju słońce. Na dodatek słupek rtęci wskazuje coraz wyższe temperatury, co napawa radością i świadczy już tylko o tym, że mamy wiosnę! Czas więc na lżejsze śniadania i jeszcze więcej kolorowych potraw. Dzisiejsza pogoda zachęciła mnie do przygotowania na śniadanie zupełnie czegoś innego – tataru z suszonych…