Kolacja

  • Domowe pesto z brokuła

    Domowe pesto z brokuła

    Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych. Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły. składniki:…

  • Krewetki po tajsku z rukolą

    Krewetki po tajsku z rukolą

    Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był…

  • Figa niekoniecznie z makiem i pasternakiem

    Figa niekoniecznie z makiem i pasternakiem

    Zamiast narzekać, że weekend się skończył i znów poniedziałek czy wtorek, warto zastanowić się, co może poprawić nam od rana humor? Szczerze mówiąc nie znam nikogo, komu nie uśmiechnęłaby się micha na widok takiego śniadanka! Świeżutki chlebek pełnoziarnisty domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj), rukola, odrobina kiełków dla zaostrzenia smaku, schłodzony camembert, słodka figa i nieco kremu…

  • Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Czas owsiankowy uważam za otwarty! Dziś nietypowo, bo z nasionami chia i na zimno. Do tego pół banana oraz garść świeżutkich borówek, całość delikatnie osłodzona łyżką miodu. Dzień można zaczynać! Energii powinno starczyć do kolejnego posiłku 🙂 … a wieczorkiem w planach bieganie!   składniki: 1 szkl mleka (krowie, migdałowe, sojowe lub ryżowe) 5 łyżek…

  • Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…

  • Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha! składniki: 2 szkl mleka 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 10 łyżek płatków owsianych 450 g jogurtu naturalnego (typ…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Nie ma to jak lato – przyjemne temperatury za oknem i dostępność warzyw i owoców sezonowych. Jak dla mnie, mogłoby trwać wiecznie! Oj tak! I like it! Dziś na szybko pyszna sałatka z truskawkami, chrupiącymi kiełkami stir-fry i ciekawym, słodko-bazyliowym sosem. Co to dużo mówić? – smacznie, lekko i szybko. Taka sałatka to idealny pomysł na…

  • Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne…

  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Rolada szpinakowa z łososiem

    Wyglądają nieco jak rolki sushi, choć nie mają ryżu. Zamiast niego sporo szpinaku i dla przełamania smaku nieco serka śmietankowego. Jak dla mnie, rewelacyjna przystawka i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie. składniki: 350 g szpinaku (użyłam świeżego, ale może być też mrożony) 3 jajka 3 ząbki czosnku 250 g wędzonego łososia 1 opak serka śmietankowego…