dla biegacza

Z serii zdrowe słodycze – ciastka z buraków

Różne to ja rzeczy gotowałam i piekłam, ale ciastek z buraków jeszcze u mnie nie było. Przed weekendem zaczęłam szukać kuchennych inspiracji na słodki, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do popołudniowej kawki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się gości. Szukałam, szukałam i znalazłam na stronie trenerbiegania.pl przepis na ciastka buraczane autorstwa Martyny Piątek. Wszystkie składniki prócz […]


Kulinarnie kolorowa „Szara Eminencja x Ursynów”

Wtorkowe popołudnie, przyjemny ciepły wieczór. Wraz z grupą kilku osób, pasjonatów dobrego jedzenia, spotykamy się w ostatnio bardzo modnej „Szarej Eminencji” zlokalizowanej na warszawskim Ursynowie. Przy wystawionych na zewnątrz stolikach, przy blasku lampionów klienci zajadają sałatki, desery, popijają czerwone wino i fikuśne drinki. Wszystkie miejsca zajęte. Wewnątrz scena podobna. Hmm, dobry znak – myślę sobie. […]


Faszerowana papryka z miętą i fetą

Połączenie świeżej papryki z dobrze przyprawionym mięsnym farszem to kulinarne yin i yang. Tanie, ogólnodostępne przez cały rok składniki, do tego nieskomplikowany sposób wykonania i krótki czas pieczenia sprawiają, że faszerowane warzywa to doskonały pomysł na szybki obiad. Tak jak dziś u mnie… Planując taki obiad, warto zrobić ciut więcej farszu, dzięki czemu ułatwimy sobie […]


Banan w wersji spice

Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco […]


Zielona zupa z bobu i bazylii

Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych […]


Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami

Kiedy szukałam ostatnio nowych, ciekawych inspiracji śniadaniowych, natknęłam się na przepis Mateusza Jasińskiego (trenerbiegania.pl), który od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Wprawdzie w owym przepisie mowa była o batonach musli, ale podczas ich robienia (i oczywiście próbowania, bo jakże by inaczej ;)) okazało się, że w wersji pokruszonej mogą być one świetnym, chrupiącym […]


Wietnamska sałatka z kalarepą i marchewką

Kilka dni temu w odwiedziny wpadła do mnie sąsiadka, Majka. Kiedy ja w jednej ręce trzymałam kubek z kawą, w drugiej drewnianą łyżkę, którą mieszałam w garnku przygotowując zupę z soczewicy, Majka, chwyciła kalarepkę, która leżała na kuchennym blacie i zaproponowała, że zrobi mi fajną i szybką wietnamską sałatkę. Takich gości to ja lubię! Cienko […]


Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega […]


Aromatyczny krem z soczewicą

Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej […]


Pasta z wędzonej makreli

Prawdziwa klasyka wśród polskich past – pasta z wędzonej makreli. Nie znam nikogo, kto by jej nie znał, choć każdy zna ją w nieco innej wersji. Jedni do rybnego mięsa dodają twaróg, jajka, musztardę, inni czosnek, śmietanę, a ja lubię ją w wersji najprostszej, taką jaką robiła moja babcia i mama, z cebulką i ogórkiem. […]