dietetyczne

  • Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…

  • Cud, miód, malina…

    Cud, miód, malina…

    Wakacje niestety dobiegły końca. Nie żałowałam sobie niczego, lody i inne takie grzechy wakacyjne, po których absolutnie nie miałam wyrzutów sumienia… to po prostu taki przywilej urlopu 🙂 Oczywiście wszystko w granicach przyzwoitości. Jako że nie jestem typem urlopowicza plażowicza, wszystkie zjedzone grzechy i grzeszki spaliłam podczas naprawdę dłuuuuuuuuuugich wędrówek. Bilans zysków i strat wyszedł mi…

  • Domowe Belriso

    Domowe Belriso

    W spiżarni znalazłam puszkę mleka kokosowego i otwarte opakowanie ryżu arborio, w lodówce rozpoczęty granat i mango. Wprawdzie ani mleko ani ryż tak szybko się nie zepsują, ale owoce już tak. Tym bardziej, że jutro wyjeżdżamy. Myśl Aśka, myśl… co by tu na szybko zrobić? Ryż, mleko, ryż, mleko, ryż, mleko… Egzotyczne, domowe belriso! Smaki tak…

  • Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500…

  • Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Po truskawkach przyszedł sezon na maliny. Uwielbiam ich smak, choć niekoniecznie przepadam za ziarenkami wchodzącymi między zęby. Maliny w połączeniu z rukolą, serem pleśniowym i wyrazistymi suszonymi pomidorami w zalewie dla złamania smaku, to iście wytrawna kompozycja i świetny pomysł na letnią sałatkę. Dodatek kiełków (w moim przypadku chrupiącej soczewicy), oliwy, soku z cytryny i grzanek…

  • Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha! składniki: 2 szkl mleka 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 10 łyżek płatków owsianych 450 g jogurtu naturalnego (typ…

  • Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Nie ma to jak lato – przyjemne temperatury za oknem i dostępność warzyw i owoców sezonowych. Jak dla mnie, mogłoby trwać wiecznie! Oj tak! I like it! Dziś na szybko pyszna sałatka z truskawkami, chrupiącymi kiełkami stir-fry i ciekawym, słodko-bazyliowym sosem. Co to dużo mówić? – smacznie, lekko i szybko. Taka sałatka to idealny pomysł na…

  • Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Dziś przepis na warstwowy koktajl, autorstwa Doroty Melki, która zwyciężyła w konkursie „Wymyśl koktajl, wygraj Multimikser”, jaki organizowałam wraz z marką Severin. Pani Doroto, raz jeszcze gratulujemy! „Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty” Propozycja dla 3-4 osób SKŁADNIKI: – truskawki 0,5 kg – banan 1 szt. – kiwi 3 szt. – serek homogenizowany z pokruszoną laską wanilii…

  • Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku…

  • Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne…