dieta

  • Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym

    Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym

    Wczoraj, zanim poszłam spać, przygotowałam sobie na dzisiejsze śniadanie, pudding z nasionami chia. Całe to „przygotowanie” to tak naprawdę podgrzanie mleka kokosowego, wsypanie do niego nasion i pomieszanie. Dzięki temu przez noc nasiona napęczniały a rano pudding był prawie gotowy. Prawie, bo po takim „leżakowaniu” jest zazwyczaj trochę za gęsty, trzeba go więc nieco rozrzedzić, dolewając…

  • Energetyczny koktajl na śniadanie

    Energetyczny koktajl na śniadanie

    Wczoraj niewiele brakowało, a spóźniłabym się na jogę. Żeby nie było – joga była na godzinę 10! Tak to czasem bywa, gdy jest weekend i można pospać nieco dłużej 😉 Żeby nie wychodzić z domu bez śniadania i nie paść z głodu podczas 90 minutowych zajęć, zrobiłam coś, co zajęło mi zdecydowanie mniej czasu niż…

  • Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

    Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

    Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy,…

  • Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami

    Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami

    Gdy na patelni smażymy lub w piekarniku pieczemy paluszki rybne w panierce, kupione w sklepie, zazwyczaj wydaje się nam, że zjemy smaczny a przede wszystkim zdrowy obiad. A tymczasem przysmak, który często serwujemy całej rodzinie często zawiera więcej chemii, niż samej ryby. Dla przykładu: Produkt tańszego producenta: panierka (35%), gładzica(20%), halibut (15%), mąka pszenna, olej roślinny, woda, skrobia ziemniaczana, błonnik grochowy,…

  • Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Ścisłe centrum, sąsiedztwo „Dzień dobry TVN” i zupełnie niepozorny lokal, za to istny raj dla tych, co to mięsa ani produktów pochodnych do ust nie wezmą. O czym mowa? Krowarzywa to niewielki lokal, który specjalizuje się w nietypowej kuchni wegańskiej. Okazuje się, że moda na burgery dotarła także do świata wegan i wegetarian. Serwowane tu…

  • Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy…

  • Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…

  • Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP,…

  • Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem…

  • Zielony koktajl z młodego jęczmienia

    Zielony koktajl z młodego jęczmienia

    Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉 Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i…