dieta
-
Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym
Wczoraj, zanim poszłam spać, przygotowałam sobie na dzisiejsze śniadanie, pudding z nasionami chia. Całe to „przygotowanie” to tak naprawdę podgrzanie mleka kokosowego, wsypanie do niego nasion i pomieszanie. Dzięki temu przez noc nasiona napęczniały a rano pudding był prawie gotowy. Prawie, bo po takim „leżakowaniu” jest zazwyczaj trochę za gęsty, trzeba go więc nieco rozrzedzić, dolewając…
-
Energetyczny koktajl na śniadanie
Wczoraj niewiele brakowało, a spóźniłabym się na jogę. Żeby nie było – joga była na godzinę 10! Tak to czasem bywa, gdy jest weekend i można pospać nieco dłużej 😉 Żeby nie wychodzić z domu bez śniadania i nie paść z głodu podczas 90 minutowych zajęć, zrobiłam coś, co zajęło mi zdecydowanie mniej czasu niż…
-
Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai
Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy,…
-
Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami
Gdy na patelni smażymy lub w piekarniku pieczemy paluszki rybne w panierce, kupione w sklepie, zazwyczaj wydaje się nam, że zjemy smaczny a przede wszystkim zdrowy obiad. A tymczasem przysmak, który często serwujemy całej rodzinie często zawiera więcej chemii, niż samej ryby. Dla przykładu: Produkt tańszego producenta: panierka (35%), gładzica(20%), halibut (15%), mąka pszenna, olej roślinny, woda, skrobia ziemniaczana, błonnik grochowy,…
-
Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa
Ścisłe centrum, sąsiedztwo „Dzień dobry TVN” i zupełnie niepozorny lokal, za to istny raj dla tych, co to mięsa ani produktów pochodnych do ust nie wezmą. O czym mowa? Krowarzywa to niewielki lokal, który specjalizuje się w nietypowej kuchni wegańskiej. Okazuje się, że moda na burgery dotarła także do świata wegan i wegetarian. Serwowane tu…
-
Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika
Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy…
-
Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem
W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…
-
Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem
Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP,…
-
Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango
Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem…
-
Zielony koktajl z młodego jęczmienia
Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉 Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i…