deser

Najprostsza i najsmaczniejsza szarlotka na świecie – szarlotka sypana

Weekend się zbliża, czas więc na ciasto. Tym razem nieco inne, bo z cukrem, co u mnie jest raczej rzadkością. Ci co mogą niech jedzą, Ci co nie mogą niech żałują, bo ciasto jest po prostu przepyszne! Dla nikogo zaskoczeniem nie będzie, jak powiem, że podstawą szarlotki są jabłka. Najlepiej sprawdzają się odmiany nieco twarde i […]

Daktylowy brownie

Daktylowy brownie, to jedno z tych ciast, po których nikt z nas nie powinien mieć wyrzutów sumienia. Badania naukowe dowiodły, że gorzka czekolada (ta, która zawiera powyżej 70% kakao), główny składnik browniesa, jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa! Poprawia nastrój, wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, poprawia pamięć. Cukier, dodawany […]

Bezglutenowe muffinki z dynią

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Wczoraj na kuchennym stole pojawiła się pierwsza w tym roku pomarańczowa, piękna dynia. 2 kg. Mój pomysł na wykorzystanie dyni? Kremowa zupa i muffinki. Muffinki to znane wszystkim małe, choć wysokie babeczki. Doskonałe do weekendowej kawki. Tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej. Cukier, który zazwyczaj dodaje się […]

Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

Dziś przepis na warstwowy koktajl, autorstwa Doroty Melki, która zwyciężyła w konkursie „Wymyśl koktajl, wygraj Multimikser”, jaki organizowałam wraz z marką Severin. Pani Doroto, raz jeszcze gratulujemy! „Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty” Propozycja dla 3-4 osób SKŁADNIKI: – truskawki 0,5 kg – banan 1 szt. – kiwi 3 szt. – serek homogenizowany z pokruszoną laską wanilii […]

Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są […]

Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym

Wczoraj, zanim poszłam spać, przygotowałam sobie na dzisiejsze śniadanie, pudding z nasionami chia. Całe to „przygotowanie” to tak naprawdę podgrzanie mleka kokosowego, wsypanie do niego nasion i pomieszanie. Dzięki temu przez noc nasiona napęczniały a rano pudding był prawie gotowy. Prawie, bo po takim „leżakowaniu” jest zazwyczaj trochę za gęsty, trzeba go więc nieco rozrzedzić, dolewając […]

Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy […]

Wegańskie niebiańskie Rafaello

Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym […]

Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

Ostatnio często natrafiam na mango w promocyjnych cenach. Żal więc nie skorzystać, tym bardziej, że owoc smaczny i wdzięczny do wykorzystania w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym ogórkiem i sosem tajskim w postaci sałatki (przepis na sałatkę), doskonale sprawdza się także jako składnik koktajli, dodatek do deserów, a także owsianek i różnych cudowności, […]

Dietetyczne ciasto jaglane z daktylami i bananem

Im bliżej weekendu, tym większa pojawia się u mnie ochota na jakiś deser. Kiedy jeszcze nie zwracałam uwagi na to co jem, po prostu szłam do sklepu i kupowałam coś słodkiego. Teraz, gdy jestem bardziej świadoma tego co jeść mi wolno, a czego nie, wolę to „coś” słodkiego przygotować w domu. Cukier, który dodawany jest niemal do […]