danie semiwegetariańskie

  • Różowy hummus

    Różowy hummus

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Według legendy, jak mówi wikipedia, hummus wymyślony został przez sułtana Saladyna, w czasach wypraw krzyżowych. Jak było tak naprawdę? Tego nie wiemy. Jedno jest pewne – dziś potrawa ta znana jest na całym świecie, szczególnie rozpowszechniona wśród wegan i wegetarian. Pasta z ciecierzycy, zwanej grochem…

  • Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Kilka dobrych lat temu, moje wyobrażenie na temat sałatek było mniej więcej takie – warzywa, najlepiej te mrożone, bo nie trzeba ich obierać, z przypraw jedynie sól i pieprz no i obowiązkowo majonez. Dużo majonezu. Po latach takiego – dziś mogę śmiało powiedzieć – śmieciowego jedzenia, ładnie się zaokrągliłam a poziom cholesterolu poleciał sporo ponad…

  • Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego…