danie semiwegetariańskie

Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy… Śledzie w śmietanie […]


Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! – obiad gotowy. łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim łosoś norweski surowy (filet ok 300 g) szpinak baby (1 opak, można użyć mrożonego) czosnek (2 ząbki) masło (1 łyżka) sól i pieprz do smaku dowolna przyprawa do ryb (patrzcie na skład!) […]


Jamie Oliver i przepis na łososia

Jamie Oliver i jego książka „30 minut w kuchni”. Genialna książka, która kolejny raz stała się do mnie inspiracją do przygotowania pysznego obiadu. Kiedy na urodziny, Majka podarowała mi książkę Jamiego byłam zachwycona. To była taka miłość od pierwszego wejrzenia. I to dosłownie. Przepisy Jamiego to zdecydowanie moje klimaty, obfitujące w dość dużą ilość świeżych warzyw i owoców. Propozycje […]


Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka

Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka składniki na zapiekankę: ziemniaki zielona fasolka szparagowa […]


Zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe

Pozostając w temacie sycących, rozgrzewających i gęstych zup jesienno-zimowych dziś propozycja wegetariańska, bezglutenowa z porządną dawką białka – zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe zupa krem z soczewicy – składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku ok 2 cm świeżego imbiru 1 gałązka rozmarynu 1,5 l bulionu 2 szkl passaty pomidorowej 1-2 bataty 2 łyżki […]


Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Podczas zeszłotygodniowego zbierania jagód, udało mi się znaleźć także nieco kurek i podgrzybków. Podgrzybki oczywiście już się suszą – będą idealnym dodatkiem do zimowego bigosu, a kurki wrzuciłam na patelnię, dodałam kilka składników i tym sposobem powstał prosty, smaczny i szybki obiad. składniki: dowolny makaron (czyli co kto lubi, co kto może, kto co ma) 1 łyżka oleju […]


Tatar z łososia z awokado

Kawałek surowego łososia, dwie średniej wielkości szalotki, nieco szczypiorku, piękne, zielone, dojrzałe awokado, odrobina sosu sojowego i kilka tajnych składników dla podkręcenia smaku – to właśnie potrzeba, by zrobić fajne, szybkie i lekkie śniadanie. składniki: surowy łosoś szalotka szczypiorek awokado sos sojowy odrobina zielonej pasty curry (lub czegoś innego, co nada pikanterii) odrobina oleju sezamowego […]


Banan w wersji spice

Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco […]


Filet z dorsza z selerowym puree i pistacjami

Kiedy w ręce wpadł mi magazyn „Kuchnia”(nr 11/2015) wiedziałam, że prędzej czy później zarówno filet z dorsza jak i selerowe puree trafią na mój talerz. No i trafiły, ku uciesze naszych żołądków, oczu i portfela. Nie wiem, być może to za sprawą pistacji, ale dzieci stwierdziły, że obiad wygląda jak w restauracji. Usłyszeć coś takiego […]


Zielona zupa z bobu i bazylii

Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych […]