danie bezglutenowe

Sałatka z kaszą jaglaną, jabłkiem, awokado, fetą i czarnuszką

Kolejny raz zrobiłam ten sam błąd – poszłam na zakupy z pustym brzuchem. W jednej chwili w koszyku wylądowały produkty, które jak się potem okazało były już w domu, między innymi cztery opakowania kaszy jaglanej. Doszło piąte… … na szczęście oprócz kaszy miałam też rozpoczętą fetę, kilka awokado, hurtową ilość jabłek, sporą ilość orzechów włoskich od rodziców […]

Sałatka z arbuzem, miętą i grecką fetą

Soczysty arbuz, słonawa grecka feta, świeża, aromatyczna mięta marokańska i słodko-ostra cebula a do tego domowy sos winegret z dodatkiem kwaśnej cytryny to składniki absolutnie genialnej sałatki, która całkiem niedawno stała się prawdziwym hitem na naszym stole. Wiem, wiem… połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne, jednak uwierzcie mi – smak jest obłędny!  Sałatka z […]

Wakacyjna sałatka z granatem

Zakupy w warszawskiej Hali Mirowskiej to czysta przyjemność, bynajmniej jeśli chodzi o ceny produktów. Piękne awokado za 2 zł, dorodne mango za 3 i spory granat za 1 zł… Tu zakupy robi się w ilościach hurtowych, dla siebie i dla znajomych. I tak z awokado powstanie dziś pyszne guacamole, z części mango koktajl, a pestki […]

Zupa resztkowa z pieczonym groszkiem

Zupa resztkowa to dobre określenie mojego dzisiejszego obiadu. To co znalazłam w lodówce, a co przestało być już piękne i jędrne, postanowiłam przerobić w pyszną zupę. Taki domowy fast food, tyle, że w zdrowszej wersji. Proste, sycące danie w zaledwie 20 minut. … a jeśli ktoś nie lubi zup o gęstej konsystencji, wystarczy, że doda […]

Aromatyczny krem z soczewicą

Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej […]

Makaron z domowym pesto z rukoli

Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni. Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej […]

Sałatka z quinoa, rukoli i batatów

Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne! Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto […]

Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów. Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem, […]

Smaki jesieni – zupa dyniowa

Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zupa którą mnie uraczono, wprawdzie miała ciekawy wygląd, ale nic poza tym. Mdła, bez smaku. I pomyśleć, że tylu ludzi wyczekuje […]

Bezglutenowe muffinki z dynią

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Wczoraj na kuchennym stole pojawiła się pierwsza w tym roku pomarańczowa, piękna dynia. 2 kg. Mój pomysł na wykorzystanie dyni? Kremowa zupa i muffinki. Muffinki to znane wszystkim małe, choć wysokie babeczki. Doskonałe do weekendowej kawki. Tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej. Cukier, który zazwyczaj dodaje się […]