celiakia

  • Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze. Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu…

  • Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…

  • Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Od jakiegoś czasu panuje szał na zielone koktajle, bo modne, bo zdrowe. Moda ma niestety to do siebie, że lubi się szybko zmieniać. Mam jednak nadzieję, że ta pozostanie na dłużej. Zdrowie? Warto o nie dbać. Po prostu. Takie domowej roboty koktajle czy to warzywne czy owocowe są bardzo zdrowe. Nie są one poddane żadnej obróbce termicznej…

  • Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym…

  • Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

    Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

    Ostatnio często natrafiam na mango w promocyjnych cenach. Żal więc nie skorzystać, tym bardziej, że owoc smaczny i wdzięczny do wykorzystania w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym ogórkiem i sosem tajskim w postaci sałatki (przepis na sałatkę), doskonale sprawdza się także jako składnik koktajli, dodatek do deserów, a także owsianek i różnych cudowności,…

  • Zupa-krem pomidorowo-pietruszkowy

    Zupa-krem pomidorowo-pietruszkowy

    Dziś podobno jest „Blue Monday”, najbardziej depresyjny dzień w roku. Szczerze mówiąc, jakoś tego nie zauważyłam. Dzieci zresztą też nie bo od rana latały jak nakręcone, pełne dziwnych pomysłów. Depresja? Ani trochę! Tak więc mimo „Blue Monday” depresji nie miałam. Powiedzieć śmiało mogę, że w kuchni szalałam. Z tego szaleństwa powstał krem fajny, bo przepis okazał…

  • Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

    Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

    Naszła mnie ochota na jakąś smaczną sałatkę. W zasadzie to mogłabym przygotować na szybko coś sprawdzonego, no ale ta moja nieustająca ciekawość i chęć eksperymentowania sprawiają, że bardziej ciągnie mnie w stronę nowości 😉 Tym bardziej, że od Kaśki dostałam butelkę smacznej oliwy, a także ser feta. Ciężko więc byłoby od razu nie wypróbować tych…

  • Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

    Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

    Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi…

  • Kiszone cytryny

    Kiszone cytryny

    Od razu mówię, nie zwariowałam 😉 W Polsce kisimy ogórki, a bardziej wprawieni, także kapustę. Są jednak kraje, w których nie kisi się ani ogórków, ani kapusty, a cytryny. Takie frykasy spotkać możemy przede wszystkim w kuchni północnoafrykańskiej, głównie w Maroku, Tunezji i Algierii, gdzie stanowią dodatek do wielu potraw regionalnych, np. tażinu, rosołu drobiowego,…

  • Dietetyczne ciasto jaglane z daktylami i bananem

    Dietetyczne ciasto jaglane z daktylami i bananem

    Im bliżej weekendu, tym większa pojawia się u mnie ochota na jakiś deser. Kiedy jeszcze nie zwracałam uwagi na to co jem, po prostu szłam do sklepu i kupowałam coś słodkiego. Teraz, gdy jestem bardziej świadoma tego co jeść mi wolno, a czego nie, wolę to „coś” słodkiego przygotować w domu. Cukier, który dodawany jest niemal do…