biegacz w kuchni

  • Kebab po polsku

    Kebab po polsku

    Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać … Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla? kebab po polsku tortilla kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa) pomidor cebula…

  • Wołowina z warzywami

    Wołowina z warzywami

    Często improwizuję w kuchni. Oj tak, uwielbiam to! Zaglądam do lodówki, do spiżarni, patrzę co mam (szczególnie na produkty, które zostały już napoczęte i nie zjedzone do końca) i niemal od razu wiem, co chciałabym mieć (na talerzu). Trochę warzyw, trochę mięsa (albo i nie), czasem odrobina owoców, do tego różne dodatki, odrobina wyobraźni i…

  • Sałatka z batatem

    Sałatka z batatem

    Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość…

  • Rozetki – czyli co można wyczarować z mąki, jajek i wody

    Rozetki – czyli co można wyczarować z mąki, jajek i wody

    Przez zupełny przypadek, przeglądając kuchenne szafki mojej mamy natrafiłam na coś, co przypomniało mi moje dzieciństwo. Śmieszny, lekko wygięty metalowy pręt z przymocowaną do niego końcówką przypominającą kwiat kojarzył mi się z czymś słodkim, choć nie do końca wiedziałam z czym. Tak dawno to było… Lata ’80 i ’90 w których dane mi było się…

  • Sałatka z kaczką i pomarańczą

    Sałatka z kaczką i pomarańczą

    Dziś nie wołowina, nie wieprzowina, ani nie kurczak, a kaczka w roli głównej z kontrastowymi dodatkami w postaci roszponki, orzechów i soczystej pomarańczy. Sałatka z kaczką to danie smaczne (o ile lubicie tego typu mięso), szybkie w przygotowaniu (całość zajmuje mniej więcej 15 minut, a więc jest to danie szybkie), sycące, pożywne i zdecydowanie nie…

  • Jamie Oliver i sałatka z selera

    Jamie Oliver i sałatka z selera

    Maksimum smaku przy minimum wysiłku i z zaledwie pięciu składników. Takie właśnie mają być dania, które proponuje Jamie Oliver w swojej najnowszej książce „5 składników”. Jak jest naprawdę? Hmm… myślę, że smacznie (tak bynajmniej sugerują zdjęcia, po obejrzeniu których od razu czujemy się głodni), na pewno szybko (w końcu to Jamie!) no ale nie do…

  • Daria Ładocha i przepis na kociołek bosmański

    Daria Ładocha i przepis na kociołek bosmański

    Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi ryba, którą właśnie smażycie? Wiele ryb, nawet tych dziko żyjących i sprzedawanych w sklepach pochodzi z łowisk, które nie są kontrolowane. W ten sposób w niektórych miejscach mórz i oceanów ryb jest już coraz mniej. Naprzeciw temu wychodzi inicjatywa MSC, której celem jest zapewnienie stabilności łowisk a nie rabunkowe…

  • Wołowina po koreańsku – przepis

    Wołowina po koreańsku – przepis

    Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie…

  • Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy… Śledzie w sosie…

  • Konfitura z czerwonej cebuli – cebulowy chutney

    Konfitura z czerwonej cebuli – cebulowy chutney

    Konfitura z czerwonej cebuli, zwana też cebulowym chutney to moje ostatnie kulinarne odkrycie, które całkowicie zmieniło moje podejście do tematu cebuli. Bo punkt widzenia, zależy od sposobu… przyrządzenia. Ostra, wyciskająca łzy u największego nawet twardziela cebula, została w końcu poskromiona. Towarzystwo miodu i cukru w zaledwie kilka minut nadało jej łagodności oraz cudownej słodyczy, ocet…