biegacz na diecie

  • Kimi sushi – nowa japońska restauracja w Wilanowie

    Kimi sushi – nowa japońska restauracja w Wilanowie

    Kiedy dowiedziałam się o otwarciu nowej restauracji sushi, nie wahałam się ani chwili. Córka, która jest ogromną miłośniczką kuchni japońskiej, tym bardziej. Kurtki, buty i czapki założone w ułamku sekundy i jazda w kierunku Zawad. Ot takie spontaniczne, babskie wyjście 🙂 Kimi sushi to niewielki lokal usytuowany w wolnostojącym budynku przynależącym do kompleksu Plac Vogla.…

  • Tatar ze śledzia czyli dziki przepis na ostatki

    Tatar ze śledzia czyli dziki przepis na ostatki

    Przed nami ostatki. Ostatnie dni karnawału, zgodnie z tradycją rozpoczęliśmy tłustym czwartkiem, a zakończymy we wtorek tzw. „śledzikiem”. Tuż po nim, aż do Wielkanocy czeka nas czas wielkiego postu. Bawmy się więc i jedzmy do syta świętując OSTATKI z dziką rozkoszą. Dziś przygotowałam dla Was tatar ze śledzia. Pyszny, smaczny i zdrowy. tatar ze śledzia…

  • Vietnamka – orientalne smaki w centrum Warszawy

    Vietnamka – orientalne smaki w centrum Warszawy

    Linh Nguyen nazywana królową zupy pho, stworzyła w Warszawie sieć restauracji, w której podaje się autentyczne, wietnamskie potrawy. Prawdziwy Azjata w kuchni Linh, czuć ma się jak w domu, prawdziwy Europejczyk – jak w Azji… Po sukcesach restauratorki z To To Pho, Shabu Shabu, Koreance przyszła kolej na Vietnamkę, zlokalizowaną w zagłębiu knajpianym, na rogu…

  • Kebab po polsku

    Kebab po polsku

    Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać … Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla? kebab po polsku tortilla kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa) pomidor cebula…

  • Wołowina z warzywami

    Wołowina z warzywami

    Często improwizuję w kuchni. Oj tak, uwielbiam to! Zaglądam do lodówki, do spiżarni, patrzę co mam (szczególnie na produkty, które zostały już napoczęte i nie zjedzone do końca) i niemal od razu wiem, co chciałabym mieć (na talerzu). Trochę warzyw, trochę mięsa (albo i nie), czasem odrobina owoców, do tego różne dodatki, odrobina wyobraźni i…

  • Sałatka z batatem

    Sałatka z batatem

    Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość…

  • Jamie Oliver i sałatka z selera

    Jamie Oliver i sałatka z selera

    Maksimum smaku przy minimum wysiłku i z zaledwie pięciu składników. Takie właśnie mają być dania, które proponuje Jamie Oliver w swojej najnowszej książce „5 składników”. Jak jest naprawdę? Hmm… myślę, że smacznie (tak bynajmniej sugerują zdjęcia, po obejrzeniu których od razu czujemy się głodni), na pewno szybko (w końcu to Jamie!) no ale nie do…

  • Daria Ładocha i przepis na kociołek bosmański

    Daria Ładocha i przepis na kociołek bosmański

    Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi ryba, którą właśnie smażycie? Wiele ryb, nawet tych dziko żyjących i sprzedawanych w sklepach pochodzi z łowisk, które nie są kontrolowane. W ten sposób w niektórych miejscach mórz i oceanów ryb jest już coraz mniej. Naprzeciw temu wychodzi inicjatywa MSC, której celem jest zapewnienie stabilności łowisk a nie rabunkowe…

  • Wołowina po koreańsku – przepis

    Wołowina po koreańsku – przepis

    Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie…

  • Bistro Z – lokal który odczarował Ząbkowską

    Bistro Z – lokal który odczarował Ząbkowską

    O słynnej ulicy Ząbkowskiej w Warszawie, niejedno już słyszałam. O tym, że mieści się tu bistro prowadzone przez prawdziwych pasjonatów dobrego jedzenia, uczestników Top Chef – Annę Klajmon i Mateusza Czekierda dowiedziałam się dopiero później. Niewielki lokal, z zewnątrz zupełnie niepozorny i jakoś nieszczególnie zachęcający, by wejść do środka. A jednak… Za namową Kamili i…