biegacz na diecie

  • Wiosenne śniadanie w 2 minuty – pudding chia z truskawkami

    Wiosenne śniadanie w 2 minuty – pudding chia z truskawkami

    Przełożyć do szklaneczki, umyć i przepołowić na pół truskawki (pierwsze polskie!!), dodać garść orzechów, posypać płatkami chabrów (ciężko tu mówić o walorach smakowych, bo takowych trudno tu szukać, bardziej chodzi o to, by oczom sprawić radość), przyozdobić listkiem świeżej mięty lub melisy. Tak właśnie w 2 minuty można zrobić pyszne śniadanie! (pod warunkiem, że dzień…

  • Parzybroda – zupa z młodej kapusty

    Parzybroda – zupa z młodej kapusty

    Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie…

  • Sałatka gyros

    Sałatka gyros

    Tę sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy. No i jest z mięsem! Sałatki zazwyczaj robi się błyskawicznie, ta wymaga nieco więcej czasu, ale zapewniam, że jest tego warta. Najlepiej zapodać sobie w kuchni jakaś muzyczkę i podrygiwać w rytm krojąc pierś z kurczaka, który jest tu jednym z najważniejszych składników. gyros przepis filet z…