bez drożdży

Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy […]

Wegańskie niebiańskie Rafaello

Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym […]

Aromatyczna sałatka tajska

Kuchnia azjatycka, to nie tylko sushi, pierożki won ton czy kurczak z warzywami. Kuchnia azjatycka, to także mnóstwo prostych, szybkich, zdrowych i lekkich sałatek. To moc kolorów, aromatów i połączeń, czyli coś, co uwielbiam! Dzisiejsza sałatka jest tak naprawdę dość uboga jeśli chodzi o składniki, gdyż użyłam do niej tylko czterech produktów. Taką kropką nad „i” […]

Domowy chleb pełnoziarnisty – bez drożdży, bez zakwasu, bez mąki

No i okazuje się, że piekarz wcale nie musi mieć mąki na brodzie 🙂 Dość długo szukałam odpowiedniego pieczywa dla siebie. Osoby chore na kandydozę, tak jak ja, powinny ze swojej diety wykluczyć produkty zawierające drożdże i mąkę pszenną. Zazwyczaj w dobrych piekarniach i sklepach ekologicznych można kupić gotowe pieczywo, np. żytnie robione na zakwasie, ale przyznam, […]