Restauracja Spiżarnia Smaków

Miał być dobry teatr i dobre jedzenie. Zamiast teatru wyszedł cyrk, bo przez 40 minut usilnie szukałam wolnego miejsca parkingowego. Bezskutecznie. Pozostało już tylko dobre jedzenie… Z taką właśnie nadzieją jechaliśmy w kierunku Górki Szczęśliwickiej, kolejnego punktu tego wieczoru które było w naszych planach.

Położona w ciągu lokali usługowych budynku mieszkalnego przy Drawskiej 29A, restauracja Spiżarnia Smaków wydaje się być kolejną przeciętną lokalną restauracją, których w okolicy nie brakuje. Nic bardziej mylnego! Jasne i przyjemnie urządzone wnętrze, z dużą ilością barwionego drewna i ciepłych dodatków sprawiają, że po aktywnie spędzonym dniu człowiek ma ochotę zatrzymać się tu na dłużej. Przez spore okna, już z zewnątrz widać całkiem dobrze wyposażony kącik zabaw dla dzieci co sugerować może, że rodziny z maluchami są tu mile widziani.

1Spiżarnia Smaków na Ochocie, fot. Joanna Schrade

Nieco zaskoczeni byliśmy pustkami jakie zastaliśmy w środku. Brak gości zazwyczaj nie wróży nic dobrego…

Menu krótkie, przejrzyste, dania kuchni polskiej. Jedyne czego się obawiałam to nadmiaru tłuszczu, jakiego nie brakuje w rodzimych potrawach, które nierzadko trafiają na nasz talerz w wielu restauracjach o podobnym profilu. No cóż, postanowiliśmy spróbować.

Po chwili namysłu zdecydowaliśmy się na starter w postaci placków z cukinii podawanych z karmelizowaną cebulą i wiejską śmietaną, które kelner polecił nam jako coś wyjątkowego. Cztery średniej wielkości placuszki były świetnie doprawione, choć nie do końca byłam w stanie zidentyfikować przyprawy. Idealnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Cebula smakiem przypominała mi nieco smak słodkich buraczków, a lekko kwaskowata śmietana idealnie komponowała się z resztą. Co najważniejsze, nie były tłuste! Z całą odpowiedzialnością mogę potwierdzić, że  było to danie wyjątkowe. Chętnie powieliłabym je w domu, gdyby tylko kelner chciał zdradzić nam magiczny przepis 😉 Niestety, przepis na placki z cukinii nadal pozostanie tajemnicą Spiżarni Smaków.

3placki z cukinii, Spiżarnia Smaków, fot. Joanna Schrade

Z racji dość późnej pory nie chciałam objadać się za mocno, dlatego też jako kolejne danie poprosiłam o sałatkę z awokado i krewetkami w sosie pomarańczowym. Mimo naprawdę gigantycznej porcji szału nie było. Bardzo smaczne krewetki, sos poprawny. I tyle w zasadzie mogę powiedzieć.

5

4

Dla mojego partnera żadna pora nie jest za późna, zamówił więc pierś kurczaka zagrodowego z kostką, podawanego na risotto bazyliowym i konfiturą ze świeżych pomidorów. No i znowu strzał w dziesiątkę! Rozpływające się w ustach mięso z cudownie, lekko chrupiącą skórką i soczystym środkiem, do tego bardzo smaczny ryż z mocno wyczuwalną bazylią. Poezja smaku do potęgi entej!

6kurczak zagrodowy, fot. Joanna Schrade

Mimo zachęceń kelnera nie zdecydowaliśmy się na deser. Odkładamy to na następny raz!

Wprawdzie początek wieczoru nie należał do udanych, jego zakończenie było idealne!

2caffe latte, Spiżarnia Smaków, fot. Joanna Schrade

Restauracja Spiżarnia Smaków

Drawska 29A, 02-202 Warszawa

 

Spiżarnia Smaków Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Dodaj komentarz