Zupa tajska curry z bobem czyli pomysł na szybki obiad

Zupa tajska curry z bobem to trochę taki most, który łączy ze sobą dwa światy – kuchnię tajską z polską.

Niezwykle aromatyczne składniki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej – mleko kokosowe, limonka, olej sezamowy, kolendra i imbir okazały się świetną partią dla naszego polskiego bobu, na który właśnie zaczyna się sezon.

Zupa na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana i czasochłonna, choć tak naprawdę jest banalnie prosta, nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności a na jej przygotowanie wystarczy nam mniej niż 30 minut. No i jest nieziemsko pyszna!

zupa tajska – przepis i składniki:

  • bób (400 g)
  • świeży imbir (ok 3 cm)
  • kawałek papryczki chili (ilość wedle uznania)
  • starta skórka z limonki
  • pęczek świeżej kolendry
  • czosnek (1 duży ząbek)
  • trawa cytrynowa (1 łodyga)
  • zielona część dymki (cały pęczek)
  • olej sezamowy (4 łyżki)
  • oliwa (4 łyżki)
  • bulion (500 ml drobiowego lub warzywnego)
  • mleko kokosowe (400 ml
  • sok z 1/2 limonki
  • sos sojowy do smaku

Do melaksera wrzucamy obrany ze skórki imbir, czosnek, chili, skórkę z limonki, kolendrę, zieloną część dymki, trawę cytrynową oraz oliwę i olej sezamowy. Całość miksujemy na gładką pastę.

Do gorącego bulionu dodajemy zmiksowaną pastę curry, mleko kokosowe oraz ugotowany i obrany wcześniej wcześniej bób. Trzymamy na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku sokiem z limonki i sosem sojowym.

Do tak przygotowanej zupy warto dodać makaron ryżowy.

Jeśli lubicie smaki Azji, koniecznie spróbujcie także prostych, domowych lodów z mango i imbiru (przepis)

Dodaj komentarz