Zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe

Pozostając w temacie sycących, rozgrzewających i gęstych zup jesienno-zimowych dziś propozycja wegetariańska, bezglutenowa z porządną dawką białka – zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe

zupa krem z soczewicy – składniki:

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1,5 l bulionu
  • 2 szkl passaty pomidorowej
  • 1-2 bataty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny

Na łyżce oliwy podsmażamy delikatnie posiekany czosnek i imbir, gdy te się zeszklą dodajemy passatę pomidorową, gałązkę rozmarynu i dusimy pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Dodajemy bulion, połowę batata pokrojonego w drobną kostkę oraz soczewicę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż soczewica zmięknie (ok 15 minut). Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

W międzyczasie drugą połowę batata kroimy w drobną kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy łyżką oliwy i zapiekamy ok 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ugotowaną zupę przekładamy do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu, posypujemy chrupkimi batatami.

Lubisz bataty? Spróbuj też innych przepisów z ich wykorzystaniem

 

 

Dodaj komentarz