Zupa resztkowa z pieczonym groszkiem

Zupa resztkowa to dobre określenie mojego dzisiejszego obiadu. To co znalazłam w lodówce, a co przestało być już piękne i jędrne, postanowiłam przerobić w pyszną zupę. Taki domowy fast food, tyle, że w zdrowszej wersji. Proste, sycące danie w zaledwie 20 minut.

… a jeśli ktoś nie lubi zup o gęstej konsystencji, wystarczy, że doda makaron, całość posypie odrobiną sera i tym samym wyczaruje świetne spaghetti 🙂

składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • garść dowolnych ziół (u mnie balkonowy tymianek, oregano i bazylia, oczywiście można zastąpić ziołami suszonymi)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • 1 szkl zielonego groszku (mrożony)

Seler, marchew, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy warzywa zmiękną przekładamy garnka, dodajemy passatę, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Całość miksujemy na gęsty krem (jeśli będzie zbyt gęsty można dodać nieco bulionu lub wody). W międzyczasie na papierze do pieczenia rozsypujemy zielony groszek, delikatnie solimy, skrapiamy oliwą i zapiekamy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy chrupiącym groszkiem.

Dodaj komentarz