Zupa-krem z pieczonych buraków i serem kozim

Totalnie oszalałam na punkcie pieczonych buraków! Kilka dni temu zrobiłam z nich koktajl, który powalił mnie na kolana. Zupełnie nie spodziewałam się, że połączenie buraków, truskawek i maślanki, może okazać się tak pyszne! Dziś przyszedł czas na zupę o konsystencji kremu. Bazą jest tu domowy bulion warzywny, który warto przygotować wcześniej i to w większej ilości, zamrozić i mieć pod ręką zawsze, kiedy będziemy go potrzebowali. Wystarczy kilka marchewek, pietruszka, seler, por czyli potocznie mówiąc włoszczyzna, do tego kilka przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu i 2 litry wody. Po godzince gotowania domowy bulion bez konserwantów i sztucznych barwników, mamy gotowy. Po ostygnięciu, wywar przelewamy do mniejszych pojemników i zamrażamy. Z pozostałych warzyw warto zrobić sałatkę warzywną.

Powiem krótko – zupa wyszła świetna. Ciekawy słodko-kwaśny smak, przełamany specyficznym smakiem sera koziego to zdecydowanie moje klimaty! Nawet rodzice, którzy przyjechali w odwiedziny, a którzy są raczej zwolennikami typowych dań kuchni polskiej, kremem z buraków byli zachwyceni.

składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 1/2 cytryny
  • ser kozi (można zastąpić fetą)
  • sól do smaku

Buraki obieramy ze skórki, kroimy na plastry (ok 1 cm grubości; pamiętajcie, że im grubsze, tym dłużej będą musiały przebywać w piekarniku) i układamy na blasze (lub naczyniu żaroodpornym). Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, która nada buraczkom przyjemnego, śródziemnomorskiego aromatu. Całość polewamy oliwą z oliwek (ok 6-8 łyżek) i pieczemy przez ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.

krem-z-pieczonych-burakow1

Do garnka przelewamy oliwę, którą wcześniej skropiliśmy buraczki i podsmażamy na niej posiekany czosnek i szalotkę. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy pieczone buraczki i bulion warzywny. Trzymamy na małym ogniu kilka minut, po czym całość miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta wystarczy dodać więcej bulionu.

Krem przelewamy do miseczek, dodajemy ser.

Smacznego!

 

2 przemyślenia o “Zupa-krem z pieczonych buraków i serem kozim

Dodaj komentarz