Zupa krem z awokado i grillowaną papryką

Absolutnie genialne – zupa w postaci kremu podana na zimno z dodatkiem ciepłej, grillowanej papryki!

Do tej pory awokado używałam do guacamole, jako zamiennik masła lub jako składnik sałatek. Kilka dni temu wpadła mi do ręki książka „Zupy” Hanny Grykałowskiej wydawnictwa REA i tam natknęłam się na krem z awokado. Wszystkie składniki miałam w domu, więc aż się prosiło, by ów przepis wypróbować.

Zupa, a właściwie krem wyszedł faktycznie bardzo smaczny i spokojnie mogę go polecić. Myślę, jednak, że bardziej trafioną porą roku na jego spożycie będzie lato, a to tylko dlatego, że podaje się go na zimno. Taki krem można też potraktować jako dip do przekąsek, tyle że w tym przypadku proponuję nie dodawać mleka, by konsystencja była gęstsza.

Awokado, mimo iż jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców (100 g = 160 kcal) to jest niezwykle zdrowy. Dzięki zawartości kwasu oleinowego, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podnosi poziom dobrego (HDL). Zawarty w awokado witaminy C i E wzmacniają układ odpornościowy niszcząc jednocześnie wolne rodniki, które odpowiadają min. za rozwój niektórych typów raka. Duża zawartość błonnika zawarta w awokado poprawia trawienie, a potas wspomaga rozwój centralnego układu nerwowego.

składniki (2 porcje):

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szkl mleka (użyłam 0,5%)
  • papryka (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej)
  • sól do smaku (użyłam różowej himalajskiej)
  • opcjonalnie – nasiona chia do dekoracji

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ za pomocą łyżki przekładamy do miseczki (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Dodajemy sok z cytryny, czosnek, jogurt i miksujemy. Po uzyskaniu gładkiego, gęstego kremu dodajemy mleko i ponownie miksujemy. To ile dacie mleka zależy od tego, jaka konsystencja Wam odpowiada. Całość doprawiamy do smaku solą. Powstały krem przelewamy do miseczek. Dodajemy gorącą grillowaną paprykę (paprykę myjemy, kroimy kilka pasków i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na kilka minut (ok 5).

Smacznego!

2 przemyślenia o “Zupa krem z awokado i grillowaną papryką

Dodaj komentarz