Zielona zupa z bobu i bazylii

Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym.

Jednymi z mich ulubionych gęstych zup są między innymi krem z soczewicą, krem pomidorowo-pietruszkowy, zupa dyniowa, a teraz także i zielone kremy, takie jak dziś.

składniki:

  • 1 łyżka masła (lub oleju kokosowego)
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g bobu (mrożony, w sezonie świeży)
  • 1/2 szkl białego wina
  • 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 4 garście liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – pestki np. dyni, oliwa truflowa, grzanki

Pokrojoną cebulę, seler  i czosnek podsmażyć na maśle. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy wino i trzymamy na średnim ogniu. Gdy alkohol odparuje dodajemy bób, dolewamy bulion. Całość gotujemy ok 10 minut, dodajemy bazylię i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, skrapiamy oliwą truflową.

 

Dodaj komentarz