Metodą eksperymentalną, zrobiłam sałatkę, która stała się absolutnym hitem! I to hitem nie tylko u mnie w domu, ale także w domach moich znajomych, którzy także zaczęli ją robić.
Głównym jej składnikiem jest sezonowy bób, a także bardzo zdrowa kasza jaglana. Do tego dwa zaskakujące składniki – słona feta oraz słodko-kwaśne owoce. Tu wykorzystałam czarne porzeczki, które udało mi się kupić w bardzo korzystnej cenie (10 zł za 3 kg). Taką kropką nad „i” jest smaczny, słodko-kwaśny sos, który pasuje tu idealnie. Jeśli chodzi o owoce to oczywiście nie muszą to być porzeczki. Sałatkę robiłam także z malinami i truskawkami i przyznam, że każda wersja jest bardzo smaczna. Gdybym miała wybrać faworyta, miałabym kłopot.
Taka sałatka jest i zdrowa i smaczna i szybka w wykonaniu. Jest idealna zarówno na śniadanie jak i na kolację. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do grilla.
potrzebne składniki:
- 2 szkl suchej kaszy jaglanej
- 1 kg (czyli 1 opak) bobu
- 1/2 opak fety
- dowolne owoce (najlepiej sprawdza się czarna porzeczka, truskawki, maliny)
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki oliwy truflowej
- po 1 czubatej łyżeczce świeżych ziół (dodałam z balkonowego ogródka oregano, miętę marokańską, bazylię)
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowaną według przepisu podanego na opakowaniu kaszę przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany i obrany bób (bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak długo aż będzie miękki, ale uważajcie, aby się nie rozgotował), pokrojoną w drobną kostkę fetę oraz owoce. Wszystko delikatnie mieszamy. Całość polewamy sosem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?