Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka

Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka

składniki na zapiekankę:

  • ziemniaki
  • zielona fasolka szparagowa
  • żółta fasolka szparagowa
  • mozzarella
  • pomidorki koktajlowe

sos:

  • mleko kokosowe (dobrej jakości! tu warto patrzeć na skład!)
  • sos rybny do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • pasta curry (użyłam żółtej) – ilość pasty jakiej użyjemy, zależy od stopnia ostrości jaką lubimy
  • kawałek świeżego imbiru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie (powinny być al’dente), pod koniec gotowania dodajemy fasolkę szparagową. W międzyczasie robimy sos. Mleko kokosowe przelewamy do niewielkiego garnka, dodajemy posiekany imbir, pastę curry, doprawiamy do smaku sosem sojowym i rybnym. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.

Warzywa odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojoną mozzarellę. Całość polewamy sosem kokosowym i zapiekamy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni

prosto, smacznie i oszczędnie 🙂

 

Dodaj komentarz