Wołowina z warzywami

Często improwizuję w kuchni. Oj tak, uwielbiam to! Zaglądam do lodówki, do spiżarni, patrzę co mam (szczególnie na produkty, które zostały już napoczęte i nie zjedzone do końca) i niemal od razu wiem, co chciałabym mieć (na talerzu). Trochę warzyw, trochę mięsa (albo i nie), czasem odrobina owoców, do tego różne dodatki, odrobina wyobraźni i … pyszny obiad gotowy!

Uwielbiam dania proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu, a z tym kojarzy mi się kuchnia azjatycka, którą kocham miłością ogromną.

Z dzisiejszej improwizacji powstała wołowina z warzywami i makaronem ryżowym przygotowana metodą stir fry. Cóż mam powiedzieć? – palce lizać!

wołowina z warzywami

  • mięso wołowe (ok 150 -200g, użyłam wołowiny rozbratel)
  • olej (użyłam rzepakowego, 2 łyżki)
  • olej sezamowy (2 łyżki)
  • sos rybny (3 łyżki, polecam oryginalne sosy kupowane w azjatyckich sklepach, gdyż ich smak różni się od tych, które zazwyczaj dostępne są w naszych marketach)
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • ocet winny (3 łyżki, użyłam ocet winny czerwony z sokiem z szalotek)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • papryka czerwona (1 średnia)
  • imbir (świeży, ok 2-3 cm)
  • cebula (1 średnia, użyłam czerwonej)
  • fasolka szparagowa (porządna garść, użyłam mrożonej)
  • kapusta pak choi (2 główki)
  • woda (ok 1/3 szkl)

sos do zagęszczenia:

  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • woda (5-6 łyżek)

dodatki:

  • świeża kolendra
  • makaron ryżowy
  • opcjonalnie ziarna sezamu lub orzechy

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy wołowinę, pokrojoną w bardzo cienkie plastry. Kiedy mięso puści soki dokładamy grubo pokrojoną paprykę, cebulę i cienko pokrojony imbir. Trzymamy na średnim ogniu ok 2-3 minut po czym dodajemy sos sojowy, rybny, ocet winny oraz cukier. Całość podlewamy wodą. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy fasolkę szparagową oraz kapustę pak choi i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy sos – mieszankę mąki ziemniaczanej i wody, które zagęszczą nam danie.

Wołowina z warzywami najlepiej smakuje z makaronem ryżowym (lub ryżem) z dodatkiem świeżej kolendry.

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecam też wegetariańskie stri fry z boczniaków

 

Dodaj komentarz