Wołowina po koreańsku – przepis

Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej?

Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej?

wołowina po koreańsku

  • mięso wołowe – dowolne (ok 250 g)
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy, 1 łyżeczka)

sos:

  • sos sojowy (4 łyżki)
  • miód (4 łyżki)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • imbir (świeży korzeń, ok 4 cm)
  • czosnek (2 ząbki)
  • papryczka chili (ilość wedle uznania)

dodatki:

  • fasolka szparagowa (z racji sezonu użyłam mrożonej, ugotowana na parze 10 minut)
  • marchewka (surowa, pokrojona w cienkie paski)
  • sezam
  • kolendra (można zastąpić np. szczypiorkiem)
  • ryż (lub makaron np. ryżowy)

sposób przygotowania:

Mięso kroimy w cieniutkie paski, podsmażamy ok 5-7 minut na niewielkiej ilości oleju.

W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki: sos sojowy, miód, olej sezamowy, drobno posiekany imbir i czosnek oraz papryczkę chili.

Do podsmażonego mięsa dodajemy sos oraz warzywa. Całość gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Danie posypujemy kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.

Inna propozycja podania:

wołowina po azjatycku

wołowina po azjatycku

Miłośnikom szybkiej ale i zdrowej kuchni polecam też wołowinę po azjatycku z papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz