Chińszczyzna – pomysł na szybki obiad. Dużo warzyw, aromatyczne przyprawy i szybko przygotowywane potrawy – tak w jednym zdaniu mogłabym określić kuchnię azjatycką. Do tego ryż, kolejna porcja warzyw, jedzenie pałeczkami i obowiązkowo ciepła, zielona herbata do picia. Całość jedzona bez pośpiechu, koniecznie w towarzystwie, tak jak i dzisiaj – azja express na talerzu
azja express
- olej (np. rzepakowy, 2 łyżki)
- olej sezamowy (2 łyżki)
- sos rybny (3 łyżki, polecam te kupowane w sklepach azjatyckich)
- sos sojowy (3 łyżki)
- czosnek (2 ząbki )
- świeży imbir (ok 3 cm)
- cebula dymka (część biała i zielona)
- papryczka chili – ilość wedle uznania
- czerwona papryka (1 szt)
- pieczarki (ok 6 szt)
- polędwica wołowa (ok 300 g )
- bulion warzywny (1 szkl)
Na rozgrzanym oleju (rzepakowym i sezamowym) podsmażamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki i cebulę z dymki. Po ok 2 min dodajemy wołowinę pokrojoną w cienkie plastry, posiekane chilli, czosnek i imbir. Trzymamy na średnim ogniu ok 3 minut, a następnie dolewamy bulion, dodajemy zieloną część dymki, doprawiamy do smaku sosem rybnym i sojowym. Gotujemy kilka minut aż smaki dobrze się połączą.
Jeśli chcemy, by sos był bardziej gęsty, w niewielkim pojemniku mieszamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody i dodajemy do potrawy. Całość mieszamy. Po chwili sos zacznie gęstnieć.
wołowina po azjatycku, fot. Joanna Schrade
Podajemy z ryżem lub makaronem (np. ryżowym), całość skrapiamy delikatnie sokiem z limonki.
Dodatkiem do dania może być sałatka ze świeżych ogórków:
- świeży ogórek pokrojony w sienie paseczki
- odrobina sosu sojowego
- odrobina oleju sezamowego
- sezam
- świeża kolendra
Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecam też zielone curry z fasolką i makaronem ryżowym, którego autorem jest mistrz szybkich dań – Jamie Oliver
Co o tym myślisz?