Wołowina po azjatycku – azja express na talerzu

Chińszczyzna – pomysł na szybki obiad. Dużo warzyw, aromatyczne przyprawy i szybko przygotowywane potrawy – tak w jednym zdaniu mogłabym określić kuchnię azjatycką. Do tego ryż, kolejna porcja warzyw, jedzenie pałeczkami i obowiązkowo ciepła, zielona herbata do picia. Całość jedzona bez pośpiechu, koniecznie w towarzystwie, tak jak i dzisiaj – azja express na talerzu

azja express

  • olej (np. rzepakowy, 2 łyżki)
  • olej sezamowy (2 łyżki)
  • sos rybny (3 łyżki, polecam te kupowane w sklepach azjatyckich)
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki )
  • świeży imbir (ok 3 cm)
  • cebula dymka (część biała i zielona)
  • papryczka chili – ilość wedle uznania
  • czerwona papryka (1 szt)
  • pieczarki (ok 6 szt)
  • polędwica wołowa (ok 300 g )
  • bulion warzywny (1 szkl)

Na rozgrzanym oleju (rzepakowym i sezamowym) podsmażamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki i cebulę z dymki. Po ok 2 min dodajemy wołowinę pokrojoną w cienkie plastry, posiekane chilli, czosnek i imbir. Trzymamy na średnim ogniu ok 3 minut, a następnie dolewamy bulion, dodajemy zieloną część dymki, doprawiamy do smaku sosem rybnym i sojowym. Gotujemy kilka minut aż smaki dobrze się połączą.

Jeśli chcemy, by sos był bardziej gęsty, w niewielkim pojemniku mieszamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody i dodajemy do potrawy. Całość mieszamy. Po chwili sos zacznie gęstnieć.

wołowina po azjatycku, fot. Joanna Schrade

Podajemy z ryżem lub makaronem (np. ryżowym), całość skrapiamy delikatnie sokiem z limonki.

Dodatkiem do dania może być sałatka ze świeżych ogórków:

  • świeży ogórek pokrojony w sienie paseczki
  • odrobina sosu sojowego
  • odrobina oleju sezamowego
  • sezam
  • świeża kolendra

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecam też zielone curry z fasolką i makaronem ryżowym, którego autorem jest mistrz szybkich dań – Jamie Oliver

Dodaj komentarz