Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja, że warzywa powinny być nierozgotowane, potocznie mówiąc, al dente.
Zupę tę przygotowuje się szybko, jest smaczna i baaaaaaaaaaaardzo treściwa. Wedle upodobań, podaje się ją z makaronem, ryżem, ziemniakami lub grzankami. Ja zdecydowanie wolę ze startym parmezanem i świeżymi ziołami, np. bazylią.
składniki:
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 papryka (użyłam czerwonej)
- 6 pomidorów (lub 1 puszka)
- 10 pomidorów suszonych w oleju
- 1 duża garść fasolki szparagowej (lub zwykłej fasoli białej z puszki)
- 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub innego)
- sól i pieprz d smaku
Cebulę obieramy z łupiny, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie przez ok 3 minut. Dodajemy pokrojona paprykę, cukinię i bakłażana, smażymy kolejne 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Sparzone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy do miksera, dodajemy suszone pomidory, pestki dyni i miksujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do garnka z warzywami. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok 20 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buon appetito!
Co o tym myślisz?