Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja, że warzywa powinny być nierozgotowane, potocznie mówiąc, al dente.

Zupę tę przygotowuje się szybko, jest smaczna i baaaaaaaaaaaardzo treściwa. Wedle upodobań, podaje się ją z makaronem, ryżem, ziemniakami lub grzankami. Ja zdecydowanie wolę ze startym parmezanem i świeżymi ziołami, np. bazylią.

składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 papryka (użyłam czerwonej)
  • 6 pomidorów (lub 1 puszka)
  • 10 pomidorów suszonych w oleju
  • 1 duża garść fasolki szparagowej (lub zwykłej fasoli białej z puszki)
  • 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub innego)
  • sól i pieprz d smaku

Cebulę obieramy z łupiny, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie przez ok 3 minut. Dodajemy pokrojona paprykę, cukinię i bakłażana, smażymy kolejne 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Sparzone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy do miksera, dodajemy suszone pomidory, pestki dyni i miksujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do garnka z warzywami. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok 20 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buon appetito!

 

Dodaj komentarz