Wiosenne śniadanie w 2 minuty – pudding chia z truskawkami

Przełożyć do szklaneczki, umyć i przepołowić na pół truskawki (pierwsze polskie!!), dodać garść orzechów, posypać płatkami chabrów (ciężko tu mówić o walorach smakowych, bo takowych trudno tu szukać, bardziej chodzi o to, by oczom sprawić radość), przyozdobić listkiem świeżej mięty lub melisy. Tak właśnie w 2 minuty można zrobić pyszne śniadanie! (pod warunkiem, że dzień wcześniej zalało się chia mlekiem). Energia i nawilżenie organizmu od środka zapewnione!

co potrzeba nam do szczęścia?:

  • 1/2 l mleka – u mnie migdałowe (ale można zastąpić innym, np. sojowym, migdałowym, ryżowym lub krowim)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka miodu (można pominąć)
  • garść bakalii
  • świeże truskawki (lub inne ulubione owoce)
  • listek świeżej melisy, mięty lub bazylii – niekoniecznie, aczkolwiek zachęcam, by uczta była nie tylko dla podniebienia

Miłego dnia!

Szukasz innych pomysłów na wykorzystanie chia? Co powiesz na?

 

Dodaj komentarz