Wiosenna sałatka z kuskusem, bobem i rzodkiewką – idealna do grillowanych potraw

W zeszłym roku, metodą eksperymentalną zrobiłam sałatkę, która stała się w moim domu totalnym hitem. Postawiona na stole, znikała w oka mgnieniu, rozpieszczając podniebienia i domowników i gości. Prosta, szybka i zdrowa sałatka z kaszą jaglaną i bobem (przepis) okazała się być rewelacyjnym dodatkiem do potraw z grilla, ale także pysznym posiłkiem zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, choć w nieco zmienionej wersji. Zamiast kaszy jaglanej użyłam kaszy kuskus, a zamiast owoców dodałam rzodkiewki. Z miseczki zniknęła bardzo szybko, więc albo wszystkim smakowała, albo wszyscy byli bardzo głodni 😉

składniki:

  • 1 szkl kaszy kuskus
  • 2 szkl bulionu warzywnego (lub wody)
  • 450 g bobu
  • 100 g fety
  • 6 rzodkiewek

sos:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy na kilka minut, aż kasza wchłonie bulion i ostygnie.

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z łupinek.

Do ostudzonej kaszy kuskus dodajemy ugotowany i obrany bób, pokrojoną fetę i pokrojoną rzodkiewkę. Całość polewamy sosem.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz