Winogrona, ser kozi i pieczone buraki na rukoli z sosem musztardowym

Jeszcze nie tak dawno moje pomysły na wykorzystanie buraka w kuchni ograniczały się do podania go w wersji konserwowej (ugotowane, starte na wiórki, lekko przyprawione i zalane zalewą octową). Ot taki prosty dodatek do mięsa i ziemniaków.

Wiele osób z kolei, szczególnie sportowców pije sok z surowych buraków, który podobno działa jak „naturalny doping”. Może to i zdrowe, ale jak dla mnie paskudnie ziemiste w smaku, dlatego też jeśli już, to piję go w wersji zmodyfikowanej, zmiksowany z czymś bardziej smacznym, jabłka, gruszki, porzeczki i inne bardziej przyjemne w smaku , całość w razie potrzeby modyfikowana na bieżąco.

Eksperymenty w kuchni pokazały mi, że z buraków można zrobić znacznie więcej. Skropione oliwą, przyprawione odrobiną soli i ziół i zapieczone w piekarniku są przyjemnie słodkie i stanowią świetny składnik wielu sałatek! Są boskie!

składniki:

  • burak
  • miękki ser kozi dojrzewający
  • świeża rukola (lub sałata)
  • winogrona
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól do smaku

sos (wszystkie składniki zmiksować):

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

buraka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę (plastry lub tak jak lubimy), posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i skrapiamy oliwą. Zapiekamy ok 15 minut w temperaturze 185 °C. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i grubości pokrojonych buraczków.

Na talerz wykładamy umytą rukolę, pokrojone na połówki winogrona, ser kozi, pieczone buraki. Całość polewamy sosem musztardowym.S

Dodaj komentarz