Wegański krupnik z kaszą jaglaną

No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku z balkonowego ogródka.

Cóż więcej mogę powiedzieć? Zupa ta smaczna jest i zdrowa. Zamiast kaszy jęczmiennej, użyłam jaglanej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz.

Dodając do zupy kaszę, warto pamiętać, że podczas gotowania, zwiększy ona swoją objętość, nie wsypujcie jej więc zbyt dużo.

 

składniki:

  • 2 l bulionu (przepis poniżej)
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ziemniaków
  • świeży koperek
  • natka pietruszki do posypania

przepis na domowy bulion:

  • 2 l wody
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, seler i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok 30 minut. Doprawiamy do smaku solą

Do gotowego bulionu dodajemy suszone grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną dokładamy kaszę jaglaną i trzymamy na ogniu kolejne 15 minut. Na kilka minut przed końcem dodajemy posiekany koperek.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz