Weekendowa jajecznica z rzeżuchą

Dziś na śniadanie jajecznica. Taka na wypasie, a co! No i zdrowa, bo z pomidorami i… rzeżuchą 🙂

Rzeżucha jakby nie patrzeć, zazwyczaj kojarzy nam się z Wielkanocą i mało kto decyduje się hodować ją poza świętami. A szkoda, bo jest ona świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, past czy właśnie jajecznicy. Do tego jest tania i szybko rośnie. Nie trzeba być też ogrodnikiem, by nam wyrosła, wystarczą jedynie nasiona, kawałek waty, ligniny lub kilka płatków kosmetycznych, talerzyk  i woda. Po kilku dniach mamy świeże witaminy w domu.

składniki:

  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 plasterki szynki prosciutto
  • garść rzeżuchy
  • sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jajka, pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki i pokrojone na dowolne kawałki szynkę. Trzymamy na ogniu przez chwilkę, co chwilę mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą należy uważać, gdyż prosciutto same w sobie jest już dość słone. Przekładamy na talerz. Posypujemy rzeżuchą.

 

Warto wiedzieć, że rzeżucha:

– jest cennym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, C, E, K, oraz składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, wapń czy siarka

– obniża poziom cukru we krwi

– zawiera łatwo przyswajalny jod, przez co polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy

– zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki

– poprawia apetyt

– dezynfekuje jamę ustną oraz przewód pokarmowy

– ma działanie moczopędne

Dodaj komentarz