Warsztaty kulinarne z grzybobrania i stir-fry z boczniaków

Każdy kto tutaj dotrze jest zwycięzcą! Serio!

Paskudny, stary magazyn z milionem sekretnych korytarzy, schodów i zakamarków, niczym ze scen dobrego horroru i … mnóstwem firm, które właśnie tu znalazły swoją miejscówkę. Wśród nich, na 9 piętrze Polish Your Cooking – studio kulinarne, w którym szefuje Michał Piosik.

Czego jak czego, ale widoku z okna można tu pozazdrościć! Zresztą co tu dużo mówić, zobaczcie sami…

11

Wnętrze całkiem spore, jasne z ciekawym klimatem i kilkoma, póki co dość skromnie wyposażonymi stanowiskami, przy których można doskonalić swoje umiejętności kulinarne i poznawać nowe smaki. Wszystko pod czujnym okiem Michała.

1studio Polish Your Cooking, fot. Joanna Schrade

Tym razem tematem przewodnim były grzyby. Skoro na nie sezon, warto wiedzieć, co można z nich zrobić oprócz standardowego zapakowania w słoiki i zalania mieszanką octową.

W baaaaaaaaaaaardzo miłym towarzystwie przyrządzaliśmy stir-fry z boczniaków, risotto z prawdziwkami i trufle na deser.

O ile risotto znam, truflowy deser także choć nieco w innej wersji, tak stir-fry z boczniaków było dla mnie nowością, które pokochałam miłością ogromną! Składniki łatwo dostępne, proste, wykonanie szybkie i meeeeeeeega smaczne, szczególnie dla wegetarian i miłośników kuchni azjatyckiej!

Nie będę taka i podzielę się przepisem, bo mam nadzieję, że i Was zachwyci 🙂

składniki:

glazura:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

sos:

  1. 4 łyżki bulionu warzywnego
  2. 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  3. 2 łyżki sosu sojowego
  4. 1 łyżka octu ryżowego
  5. 1 łyżka sherry
  6. 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

danie:

  1. 1 ząbek czosnku
  2. 2 cm świeżego imbiru
  3. papryczka chili – ilość wedle uznania
  4. 2 łyżki oleju kkosowego
  5. 250 g boczniaków
  6. 50 g groszku cukrowego
  7. 4 źdźbła szczypioru

– opcjonalnie 1 łyżeczka  sezamu

Przygotowanie:

 1. Pokrój boczniaki na paski.

2. Wymieszaj składniki do glazury w jednej szklance, zaś składniki sosu w drugiej.

3. Rozgrzej połowę oleju kokosowego na patelni. Wrzuć  boczniaki i obsmażaj podrzucając, aż zbrązowieją. Dolej glazurę i smaż dopóki nie obtoczy boczniaków.

4. Rozgrzej resztę oleju, posiekany (lub pokrojony w cienkie plastry) czosnek, imbir i chilli, dorzuć groszek cukrowy. Smaż przez 3-4 minuty i zalej sosem. Po zagotowaniu dodaj boczniaki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

5. Podawaj posypane poszatkowanym szczypiorem i sezamem.

2

stir-fry z boczniaków, fot. Joanna Schrade

3

groszek cukrowy, fot. Joanna Schrade

4

stir-fry z boczniaków wg przepisu Michała Piosika, fot. Joanna Schrade

Miłym akcentem na koniec były certyfikaty i drewniane łyżki wręczane wszystkim uczestnikom warsztatów.

10

Pyszne jedzenie, domowe wino, ciekawe, nowe towarzystwo – tak spędzać wieczory mogę codziennie!

Dziękuję Zomato i Aktivist za zaproszenie!

 

Dodaj komentarz