Wafelinki czyli faszerowane wafle tortowe a’la paszteciki

Jedno z najczęściej zadawanych pytań w większości domów brzmi „co dziś na obiad?”. Każdym daniem, choćby najlepszym, można się przejeść, dlatego też warto czasem pobawić się w kuchennego Macgyvera i zrobić coś innego.

W wyniku mojego dzisiejszego eksperymentu, dziś na obiad będą „wafelinki”. Wyglądem i smakiem przypominają nieco paszteciki lub krokiety, jak kto woli, tyle, że są delikatniejsze i zamiast ciasta drożdżowego czy francuskiego, robione są na waflach tortowych, które zazwyczaj używane są do deserów.  Gdyby dziś był pryma aprillis, to można by pomyśleć, że to żart. Ale ani to nie pryma aprillis, ani nie żart 🙂 Przepis jest bardzo prosty, w miarę szybki i wykonany z produktów ogólnodostępnych.

potrzebne nam będą:

  • 1 opak wafli tortowych
  • 2 jajka
  • 1 szkl bułki tartej
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam łopatki)
  • dowolne przyprawy, czyli to, co lubicie i co dodajecie robiąc klopsy (np. słodka papryka mielona, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, sos sojowy, czosnek, poszatkowana cebula, pieczarki, sól, pieprz itp.)
  • odrobina oleju do smażenia

Mięso mielone przyprawiamy. Na wafel tortowy nakładamy ok 0,5 cm grubości mięsny farsz. Na farsz nakładamy drugi wafel i dociskamy do mięsa. Wafel delikatnie zwilżamy mlekiem, najlepiej użyć tu pędzelka. Po chwili całość odwracamy na drugą stronę i zwilżamy też spód. Chodzi o to, aby wafle z nadzieniem można było zawinąć w rolkę. Po zwinięciu rolkę kroimy na odpowiadające nam kawałki. Mogą być wielkości krokietów albo tak małe jak sushi. To Wy decydujecie. Tak przygotowane kawałki moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Odsączamy za pomocą ręcznika papierowego. Z kolejnymi waflami robimy to samo.

wafelinki2

 

 

 

Prosty przepis a taaaaaaaaaaaaki pyszny! Ja w swoim przepisie wykorzystałam mięso mielone, ale tak naprawdę z farszem możecie eksperymentować.

Dzisiejszego „faszerowańca” podam z mini sałatką: roszponka, kiełki brokuła, rzodkiewka i mango. Całość skropiona sokiem z cytryny.

 

 

Dodaj komentarz