Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego też nazywana jest często chłodnikiem.

W Polsce bardziej popularnym chłodnikiem jest botwinka, przyrządzana z czerwonych, młodych buraczków. Chłodnik z pora jest zdecydowanie mniej znany, nieco cięższy, jednak równie smaczny.

składniki:

  • 2 łyżki masła (82% tłuszczu)
  • 1 duży por (w klasycznym przepisie wykorzystuje się tylko białe części, ja użyłam całe warzywo)
  • 1 mała cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,5 l bulionu (najlepszy jest drobiowy lub warzywny jeśli ma być wersja wegetariańska)
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

W garnku (najlepiej 2 l) roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i por. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok 10-15 minut. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy bulion, majeranek, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok 20 minut aż ziemniaki staną się miękkie, a następnie odstawiamy garnek do przestygnięcia (nie miksujcie gorących rzeczy, gdyż stępią Wam się noże!). Gdy zupa osiągnie temperaturę pokojową, zawartość garnka przekładamy do miksera i miksujemy na gęsty, pozbawiony grudek krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną i ponownie miksujemy.

Tak przygotowane kremowe zupy przelewamy do miseczek. Warto pamiętać o dekoracji, świetnie sprawdzi się tu posiekany szczypiorek lub natka pietruszki. Taki mały dodatek cieszy nie tylko podniebienie, ale także i oko 😉

Do zmiksowania zupy użyłam miksera kielichowego firmy Severin, który sprawdził się tutaj rewelacyjnie. Zupa była cudownie aksamitna, pozbawiona grudek, a zmiksowanie blisko 2-litrowej mieszanki zajęło mi 15 sekund!

severin8

Smacznego! Enjoy your meal! Bon appetit!

Dodaj komentarz