Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier.

Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy, ani umiejętności kucharskich rodem z kuchni oznaczonymi gwiazdkami Michelina. Klasyczne pad thai może zrobić każdy i to w 10 minut.

składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 250 g makaronu
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (semiwegetarianie zastępują krewetkami lub tofu)
  • 4 łyżki oleju sezamowego (można użyć innego, np rzepakowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • garść orzeszków ziemnych

sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki miodu (lub cukru)
  • 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli (można użyć świeżej lub suszonej, jeśli nie lubicie mocno pikantnych potraw dajcie jej mniej)

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, imbir i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka (krewetki lub tofu) i trzymamy na średnim ogniu kolejne 5 minut, a następnie wbijamy jajka i mieszamy. Kiedy jajko się zetnie dokładamy ugotowany według przepisu z opakowania makaron i smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wlewamy sos, rozrobiony wcześniej w miseczce i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany pad thai przekładamy na talerzyki, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dymką.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz