Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier.
Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy, ani umiejętności kucharskich rodem z kuchni oznaczonymi gwiazdkami Michelina. Klasyczne pad thai może zrobić każdy i to w 10 minut.
składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 250 g makaronu
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (semiwegetarianie zastępują krewetkami lub tofu)
- 4 łyżki oleju sezamowego (można użyć innego, np rzepakowego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 cebule dymki
- garść orzeszków ziemnych
sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 2 łyżki miodu (lub cukru)
- 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli (można użyć świeżej lub suszonej, jeśli nie lubicie mocno pikantnych potraw dajcie jej mniej)
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, imbir i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka (krewetki lub tofu) i trzymamy na średnim ogniu kolejne 5 minut, a następnie wbijamy jajka i mieszamy. Kiedy jajko się zetnie dokładamy ugotowany według przepisu z opakowania makaron i smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wlewamy sos, rozrobiony wcześniej w miseczce i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany pad thai przekładamy na talerzyki, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dymką.
Smacznego!
Co o tym myślisz?