Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso jest cudownie soczyste. Do tego kontrastowe dodatki – słodkawe mango, słonawa feta, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki dyni.

Taka sałatka to propozycja zarówno na fit śniadanie, kolację czy lunch do pracy.

składniki:

  • filet z kurczaka (lub indyka)
  • oliwa (3-4 łyżki)
  • sos sojowy (3-4 łyżki)
  • dowolne, ulubione zioła suszone
  • 1/3 szkl bulionu

 

  • świeży szpinak
  • ugotowana kasza jaglana
  • mango
  • feta
  • pestki dyni
  • świeża kolendra (można zastąpić np. bazylią)
  • sos vinegret (oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, dołożyłam do tego odrobinę ziaren czarnuszki)

Oliwą pomieszaną z sosem sojowym i ziołami marynujemy mięso drobiowe. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie kaszę jaglaną przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Kiedy kasza ostygnie, dodajemy pokrojone w kostkę mango, fetę, pestki dyni, kolendrę i szpinak. Całość polewamy dressingiem vinegret. Podajemy z plastrami pieczonego kurczaka.

Dodaj komentarz