Szybka sałatka z paluszków krabowych

Dziś jeden z prostszych przepisów na lekką i pożywną sałatkę, idealną na lato. Prosta w wykonaniu, smaczna, może stanowić samodzielny posiłek, lub służyć jako dodatek do pieczywa, na przykład tostów.

składniki:

  • 1 ogórek długi (lub kilka gruntowych)
  • 6-8 łodyżek dymki
  • 6 paluszków krabowych surimi (dobrej jakości – tu warto porównać procent mięsa krabowego)
  • 1 łyżka sezamu

dressing:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm papryczki chilli
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sok z 1/2 limonki

Umytego ogórka kroimy w średniej grubości plastry, a następnie w paski (pomijamy gniazda nasienne – nie będą się nadawały). Paluszki krabowe palcami rozrywamy na cieńsze kawałki, dymkę kroimy na długość ogórka (ok 4-5 cm paski). Przekładamy do niewielkiego naczynia.

W miseczce rozrabiamy sos – czosnek, chilli i imbir szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Powstałym sosem polewamy warzywa i surimi. Mieszamy, odkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Dodaj komentarz