Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, zazwyczaj od końca kwietnia do połowy czerwca w zależności od pogody, a ta w tym roku niestety nie była dla nas zbyt łaskawa.

Początki sezonu to zazwyczaj szparagi importowane, głównie z Hiszpanii, których cena niestety nie zachęca do zakupu i dochodzi do 25 zł za pęczek. Na szczęście na sklepowych półkach znajdziemy już warzywa pochodzące z polskich pól w cenie od 3,99 do 9,99 w zależności od sklepu i ewentualnych promocji, których warto wypatrywać.

Dlaczego warto jeść szparagi? A no choćby dlatego, że są cennym źródłem antyoksydantów spowalniających procesy związane ze starzeniem, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak wspomagający pracę układu krążenia kwas foliowy, witaminę C, E i beta-karoten, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu, poprawiający perystaltykę jelit błonnik, a także wapń, fosfor i potas odpowiadające za kondycję kości. Szparagi zawierają także spore ilości białka – glutationu, który wzmacnia system obronny organizmu i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz inulinę – naturalny prebiotyk, stymulujący wzrost pożytecznych bakterii jelitowych takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, dodatkowo reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu zmniejszając stężenie glukozy we krwi. Warto też wspomnieć, że szparagi są niskokaloryczne i w 95% składają się z wody (100 g to tylko 18 kcal) dlatego też chętnie spożywane są przez osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są Niemcy czy Hiszpania ale Chiny, gdzie powierzchnia uprawna tego warzywa, zajmuje ok 80 tys.ha (co daje ok 300-350 tys. ton szparagów rocznie!). W Chinach szparagi uznawane są za warzywo o największych działaniach prozdrowotnych, dlatego też spotkać je możemy pod różnymi postaciami takimi jak makaron szparagowy, herbata szparagowa, wódka szparagowa lub proszek szparagowy na sen.

Przechodzimy do konkretów…

Nie tak dawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „SZ jak szparagi”, na których z Moniką, założycielką bloga meet.eat.love i jednocześnie pomysłodawczynią wydarzenia, przygotowywaliśmy niezwykle proste i pyszne potrawy ze szparagami w roli głównej.

Monika, dzięki za inspiracje!

przepis na sałatkę ze szparagami i sosem winegret:

sz jak szparagi

sz jak szparagi

  • zielone szparagi
  • ser camambert
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek (garść)
  • migdały w płatkach

przepis na sos winegret:

  • oliwa (8 łyżek)
  • ocet winny (2 łyżki)
  • musztarda (najlepiej sprawdzi się sarepska, 1 łyżka)
  • miód (1 łyżka)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek (ilość wedle uznania)

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i odcinamy twarde końcówki. Zielonych szparag w odróżnieniu od białych nie trzeba obierać! Warzywo kroimy na około 2-3 centymetrowe kawałki i gotujemy ok 3 minut (powinny być al’dente). Nie ma potrzeby solić wody, gdyż sól zawarta będzie w sosie winegret.

Sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojony ser, ugotowane i odcedzone szparagi, pomidorki. Całość polewamy sosem winegret i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

przepis na krem szparagowy z porem:

krem ze szparagów

krem ze szparagów

  • szparagi (1 pęczek)
  • masło (3 łyżki)
  • cebula
  • por (część biała)
  • bulion warzywny (800 ml)
  • bazylia (kilka świeżych listków)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Umyte szparagi pozbawiamy twardych końcówek, całość obieramy obieraczką do warzyw. Obierki zostawiamy!

Posiekaną cebulę i pokrojonego pora podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone szparagi i trzymamy na ogniu ok 4 minut. Całość podlewamy bulionem i gotujemy ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, dodajemy bazylię i miksujemy do konsystencji kremu.

Przed podaniem zdobimy świeżą miętą, śmietaną lub chipsami ze szparagów (przepis poniżej)

przepis na chipsy ze szparagów:

chipsy ze szparagów

chipsy ze szparagów

  • obierki ze szparagów
  • mąka
  • olej
  • opcjonalnie – sól, papryka mielona

Skórki po szparagach obtaczamy w mące a następnie porcjami smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu przez kilka sekund. Chipsy przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy (lub nie) do smaku solą lub słodką mieloną papryką.

Tagliatelle ze szparagami a’la carbonara:

tagliatelle ze szparagami

tagliatelle ze szparagami

  • szpinak (100 g)
  • szparagi zielone (ok 12 szt)
  • woda (1/2 szkl) lub białe półwytrawne wino (120 ml)
  • śmietana kremówka (90 ml)
  • żółtko (2 szt)
  • ser brie
  • parmezan
  • makaron tagliatelle

Umyte szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki i odkładamy na bok.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone łodygi szparag a po dwóch minutach także główki.

W kubeczku łączymy śmietanę z żółtkami.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak, dodajemy odrobinę wody z makaronu lub wino. Po minucie dokładamy odcedzony makaron ze szparagami, całość zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy mieszankę żółtek i śmietany oraz pokrojony w kostkę ser brie, mieszamy dokładnie by składniki połączyły się ze sobą.

Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

sałatka ze szparagami

sałatka ze szparagami

 

Na zdrowie!

Jeśli szukacie innych inspiracji kulinarnych zajrzyjcie na bloga

 

 

Dodaj komentarz