Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne.
spring Rolls przepis:
- papier ryżowy do spring Rollsów (najlepiej zakupić go w sklepie z azjatycką żywnością przy okazji informując sprzedawcę, że potrzebujemy papieru do spring Rollsów a nie do sajgonek!)
- makaron ryżowy (przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- marchew (pokrojona w cienkie słupki)
- mango (pokrojone w cienkie paski)
- awokado (pokrojone w cienkie paski)
- szparagi (wcześniej wrzucone do wrzątku na kilka minut)
- ser halloumi (pokrojony w cienkie paski)
- świeże liście kolendry
- … lub inne nasze ulubione składniki np. grillowane mięso drobiowe lub resztki mięsa z obiadu, paluszki krabowe, tofu, świeży ogórek, seler naciowy itp.
Pojedynczy arkusz papieru ryżowego moczymy w gorącej wodzie, kiedy zmięknie rozkładamy na blacie (lub desce do krojenia) i nakładamy niewielkie ilości
przepis na sos satay:
- pomarańcza (wyciśnięty sok)
- masło orzechowe (3 czubate łyżki, użyłam wersji crunchy)
- sos sojowy (1-2 łyżki)
- opcjonalnie – gwiazdka anyżu
Do wyciśniętego soku pomarańczowego dodajemy gwiazdkę anyżu, całość podgrzewamy i odstawiamy w celu połączenia się smaków. Przestudzony sok pomarańczowy mieszamy z masłem orzechowym, mieszamy dokładnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Jeśli zostanie Wam trochę szparagów warto zrobić z nich sałatkę lub zupę, kilka przepisów znajdziecie na blogu (link)
Co o tym myślisz?