Spring rolls, szparagi i sos satay

Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne.

spring Rolls przepis:

  • papier ryżowy do spring Rollsów (najlepiej zakupić go w sklepie z azjatycką żywnością przy okazji informując sprzedawcę, że potrzebujemy papieru do spring Rollsów a nie do sajgonek!)
  • makaron ryżowy (przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • marchew (pokrojona w cienkie słupki)
  • mango (pokrojone w cienkie paski)
  • awokado (pokrojone w cienkie paski)
  • szparagi (wcześniej wrzucone do wrzątku na kilka minut)
  • ser halloumi (pokrojony w cienkie paski)
  • świeże liście kolendry
  • … lub inne nasze ulubione składniki np. grillowane mięso drobiowe lub resztki mięsa z obiadu, paluszki krabowe, tofu, świeży ogórek, seler naciowy itp.

Pojedynczy arkusz papieru ryżowego moczymy w gorącej wodzie, kiedy zmięknie rozkładamy na blacie (lub desce do krojenia) i nakładamy niewielkie ilości

przepis na sos satay:

  • pomarańcza (wyciśnięty sok)
  • masło orzechowe (3 czubate łyżki, użyłam wersji crunchy)
  • sos sojowy (1-2 łyżki)
  • opcjonalnie – gwiazdka anyżu

Do wyciśniętego soku pomarańczowego dodajemy gwiazdkę anyżu, całość podgrzewamy i odstawiamy w celu połączenia się smaków. Przestudzony sok pomarańczowy mieszamy z masłem orzechowym, mieszamy dokładnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Jeśli zostanie Wam trochę szparagów warto zrobić z nich sałatkę lub zupę, kilka przepisów znajdziecie na blogu (link)

Dodaj komentarz