Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

Doczekałam się w końcu sezonu szparagowego! Wprawdzie szparagi jeszcze nie z naszej polskiej ziemi a wprost z Hiszpanii, ale nie ma co narzekać – smakowo są naprawdę świetne (w odróżnieniu od truskawek). Jeśli trafimy jeszcze na dobrą promocję, świetność ta jest podwójna 😉

Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są Niemcy czy Hiszpania a … Chiny, gdzie powierzchnia uprawna tego warzywa, zajmuje ok 80 tys.ha (co daje ok 300-350 tys. ton szparagów rocznie!). W Chinach szparagi uznawane są za warzywo o największych działaniach prozdrowotnych, dlatego też spotkać je możemy pod różnymi postaciami takimi jak makaron szparagowy lub bardziej zaskakującymi dla europejskiego turysty – herbata szparagowa, wódka szparagowa lub proszek szparagowy na sen.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • są niskokaloryczne, są więc świetnym produktem dla osób będących na diecie odchudzającej (100g = 18 kcal)
  • są cennym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy związane ze starzeniem
  • są doskonałym źródłem kwasu foliowego, wit A, B, C a także wapnia i błonnika
  • zawierają duże ilości białka – glutationu, który wzmacnia system obronny organizmu i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych
  • zawierają inulinę – naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu, zmniejszając stężenie glukozy we krwi

Co można zrobić ze szparagów? No choćby proste i szybkie spaghetti 🙂

potrzebne nam będą:

  • makaron (użyłam spaghetti)
  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 10 plasterków szynki typu parmeńska, schwarzwaldzka
  • 200 ml śmietany (12-18%)
  • 2 żółtka (białka możemy wykorzystać np do omleta proteinowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania ser typu parmezan, grana padano

Na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, po minucie dodajemy ugotowany makaron i ugotowane, pokrojone szparagi. Całość zalewamy mieszanką śmietany z jajkami, trzymamy na ogniu ok minuty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.

2 przemyślenia o “Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

  1. [* Plugin Shield oznaczył ten komentarz jako „trash”. Powód: Nieudany Test Bota GASP (pole wyboru) *]
    Mmmm pyszne! 🙂

    Uwielbiam spaghetti i często eksperymentuje z różnymi dodatkami, ale to Twoje jest super i długo się mi nie znudzi 😀

Dodaj komentarz