Soczysty filet z kaczki z chrupiącą skórką

Idealnie przyrządzona pierś z kaczki to taka, której mięso jest lekko różowe i soczyste, a skórka chrupiąca. Największym moim problemem podczas jedzenia kaczki, była właśnie ta chrupiąca skórka. Chrupiące rzeczy lubię jak najbardziej, nie znoszę natomiast żadnej skóry, żadnego tłuszczu na mięsie. Moja obsesja na tym punkcie doprowadziła do tego, że nawet pierś z kurczaka czy indyka muszę dokładnie oczyścić z wszelkich błonek i wszystkiego, co mięsem nie jest.

Podczas jednego ze spotkań z przyjaciółmi, kiedy to w kuchni rządziła płeć męska, dostałam do spróbowania kaczkę, w której po prostu się zakochałam. I nic, że była tu skórka, bo skórka była taaaaaaaaaaaka pyszna! Do tego jeszcze opiekane ziemniaczki i słodki sos żurawinowy. Palce lizać!

składniki i przepis na chrupiący filet z kaczki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki świeżych ziół (jeśli nie macie, możecie użyć suszonych. Najlepsze są te intensywne, np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Mięso dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie wysuszamy, najlepiej za pomocą papierowego ręczniczka kuchennego. Skórę kaczki nacinamy w kratkę, całość nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, aby kaczka przeszła przyprawami. Filety smażymy ok 5-8 min (w zależności od kuchenki) na patelni, skórą do dołu, dzięki czemu tłuszcz zawarty w skórze zacznie się ładnie wytapiać, a skórka stanie się chrupiąca. Po tym czasie przekładamy filety na drugą stronę, obsmażamy ok 3-5 min na powstałym tłuszczu, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185 °C przez ok 5-10 minut w zależności od tego, czy lubimy mięso mniej czy bardziej wypieczone. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Na używaną wcześniej patelnię z odrobiną wytopionego tłuszczu wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę ziół i czekamy, aż ciecz odparuje, a następnie dodajemy żurawinę i czekamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy obok pysznej, najlepiej pokrojonej w plasterki kaczki.

Tak przygotowana kaczka pieczona, najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami lub puree ziemniaczanym z kropelką oliwy truflowej.

Przepis podpatrzony przez chłopaków na blogu „To Pestka”.

Inne propozycje podania kaczki znajdziecie tutaj: chrupiąca kaczka z sałatką w pomarańczowym sosie lub kaczka podana na aromatycznym sosie pomarańczowo – imbirowym

Smacznego!

2 przemyślenia o “Soczysty filet z kaczki z chrupiącą skórką

  1. Ciekawy przepis. Może podejmę się kiedyś zrobienia kaczki. Tymczasem muszę polegać na umiejętnościach innych. Świetną kaczkę można zjeść w restauracji Halka przy Puławskiej, to specjalność!

Dodaj komentarz