Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła pastę, która w połączeniu z ciecierzycą stały się świetnym daniem. Zdrowym, sytym i baaaaaaaardzo smacznym.

Dużo białka, dużo błonnika, energia na kilka dobrych godzin gwarantowana!

składniki:

  • 2 szkl ciecierzycy (lub dla wygodnych 2 puszki)
  • ok 150 g suszonych pomidorów (te w zalewie, choć bez zalewy)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny (tylko sok)
  • 3-4 łyżki oliwy (lub zalewy, w której moczyły się pomidory)

Jeśli używamy ciecierzycy z puszki sprawa jest prosta – zawartość przesypujemy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Jeśli przygotowujemy z wersji suchej, musimy przygotować ją dzień wcześniej. Jak? Odmierzoną ilość przesypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy na całą noc, by nieco zmiękła. Następnego dnia płuczemy, przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Idealnie ugotowana ciecierzyca to taka, która otoczkę posiada chrupiącą, a środek maślany. Jak to sprawdzić? Wystarczy jedno ziarno rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzamy, opłukujemy pod zimną wodą i przekładamy do miski.

Do niewielkiego pojemnika przekładamy suszone pomidory, obrany czosnek, liście bazylii, oliwę i sok z cytryny. Całość miksujemy. Uzyskaną pastę (która rewelacyjnie smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem i/lub mozzarellą) mieszamy z ciecierzycą i … jemy!

 

2 przemyślenia o “Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

  1. Witam Asiu.Przepraszam bardzo ze czepiam się być możne blachej pomyłki jednakże robiącej dużą różnicę.Przepis jest nazwany Soczewica z pastą z suszonych pomidorów i w tekście poprzedzającym wykaz składników (fragment dotyczący pani Ani potrafiącej z soczewice przygotować na milion sposobów) występuje soczewica a zarówno na zdjęciu ,w spisie składników a następnie w samym przepisie występuje ciecierzyca. Podejrzewam że to przez pospiech,jednak to dwie rożne roślinki. Sam przepis rewelacja. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za czepialstwo.

Dodaj komentarz