Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy…

Śledzie w śmietanie to jedno z tych dań, które absolutnie podbiło nasze serca. Celowo piszę tu w liczbie mnogiej, bo gdy wspólnie kosztowaliśmy przyrządzonego specjału, pomimo tak różnych gustów, achów i ochów nie było końca! Niezwykle zaskakujące i nietypowe jak na polskie podniebienie połączenie smaków, do tego prosty sposób przyrządzenia – TAK! Tego po prostu trzeba spróbować!

śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy

marynata podstawowa:

  • woda (300 ml)
  • cukier (200 g – tak, tak, tu nie ma błędu! 200 g!)
  • ocet spirytusowy 10% (100 ml)
  • marchewka (1 szt)
  • cebula (2 szt)
  • liście laurowe (4 szt)
  • ziele angielskie (6 ziaren)

sos musztardowo-kawowy

  • mielona kawa (1 łyżka)
  • musztarda (150 ml)
  • cukier (100 g)
  • ocet winny biały 6% (5 łyżek)
  • miód (1,5 łyżki)
  • olej słonecznikowy (150 ml)
  • sól (1 łyżeczka)

no i śledź oczywiście, zwykły, solony – ok 800 g

Przygotowanie:

śledź w marynacie

śledź w marynacie

Solone śledzie przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 15 minut. Proces powtarzamy kilkukrotnie, by tym sposobem pozbyć się nadmiaru soli.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz ocet. Dokładamy pokrojone na mniejsze części śledzie, całość mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) w celu zamarynowania.

Zamarynowane śledzie wyciągamy z lodówki, dokładnie odsączamy, odkładamy na bok.

Czas na sos musztardowo-kawowy. W misce łączymy musztardę, cukier, miód oraz ocet winny i mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kawę, sól i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zamarynowane śledzie, znów mieszamy i ponownie marynujemy, minimum 12 godzin.

 

2 przemyślenia o “Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    • ojjjjjj tak! W życiu bym nie wpadła na pomysł by śledzia z kawą połączyć i nigdy bym się nie spodziewała, że połączenie to może być tak smaczne 🙂

Dodaj komentarz